Un studiu recent a ajuns la concluzia că un consum frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, este asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie.
Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților și, în general, al consumatorilor tineri, arată CNN, care citează un raport publicat de jurnalul PNAS.
În cadrul cercetării, oamenii de știință chinezi au monitorizat peste 140.000 de persoane, timp de 11 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat mâncare prăjită.
Când vine vorba de depresie și anxietate, cartofii prăjiți s-au dovedit chiar mai periculoși decât carnea albă prăjită.
Totuși, spun oamenii de știință care nu au fost implicați în studiu, nu e sigur dacă alimentele prăjite, în speță cartofii, au dus la depresie sau dacă, pur și simplu, persoanele anxioase sau cu predispoziție la depresie au ales acest tip de hrană, despre care se știe că aduce o oarecare stare de confort psihic.