Ziua 414 de război a început cu alarme în toată Ucraina, după ce rușii au decolat din Belarus cu un avion de luptă capabil să transporte temutele rachete hipersonice Kinjal. Puțin după prânz, tensiunea a crescut puternic, după ce o mină rusească a explodat în apropierea sălii motoarelor unui reactor de la centrala nucleară Zaporojie.
Atacurile continuă pe front, dar informațiile rămân extrem de limitate, în pregătirea lansării contraofensivei ucrainene. Foarte multe se întâmplă însă la nivel oficial și diplomatic, mai ales după scurgerea de documente de la Pentagon.
Noi documente analizate de jurnaliști arată că luptele interne în Rusia sunt la cote ridicate, dar și că serviciile americane nu dau nicio șansă păcii anul acesta. Washington Post a surprins pe toată lumea și a anunțat cine e cel care ar fi în spatele Pentagon Leaks - un tânăr pasionat de arme, în jur de 20 de ani, care a lucrat la o bază militară.
La nivelul diplomației europene, Norvegia a expulzat 15 diplomați suspectați de spionaj, iar SUA au anunțat sancțiuni pentru zeci de indivizi și entități din Ungaria, care continuă să ajute Rusia în ciuda sancțiunilor. După Macron și von der Leyen, la Beijing s-a dus și ministrul de Externe al Germaniei, fiind așteptat să livreze mesaje în legătură cu războiul din Ucraina și amenințarea la adresa Taiwanului.
Iar al nostru ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat România „capitala internațională a diplomației” pentru că prezidează două evenimente la care mai participă doar reprezentanți din Ucraina și Moldova.
Din Rusia vin informații că Putin însuși a fost cel care a dat ordinul pentru arestarea jurnalistului american Evan Gershkovich. A fost anunțat și un nou suspect în cazul asasinării bloggerului rus Vladlen Tatarski. FSB vizează un „sabotor ucrainean” care ar fi pus totul la cale și ar fi trimis prin curier bomba care i-a adus sfârșitul lui Tatarski.
De la Haga a venit o decizie prin care Rusia e obligată să plătească despăgubiri companiei ucrainene Naftogaz de 5 miliarde de dolari, pentru pierderile cauzate de la anexarea Crimeii încoace, în timp ce din Elveția clienții ruși ai UBS și Credit Suisse au început să primească citații prin care sunt atenționați că li se închid conturile dacă plătesc taxe care alimentează bugetul Rusiei.
Un incident tragic a avut loc în capitala Poloniei, unde un ucrainean și-a dat foc cerând reîntregirea și protejarea țării sale.
Situația pe front
- Pumnal ridicat din Belarus - Alarmele au început să sune în întreaga Ucraină după ce din Belarus a decolat un avion de luptă MiG-31K, care transportă rachetele hipersonice Kinjal (Pumnal în traducere - n.red.).
- Explozie lângă reactor - O mină rusească a explodat în apropierea sălii motoarelor unui reactor de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit companiei de stat ucrainene Energoatom: „Ocupanţii ruşi continuă să transforme centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară prin minarea perimetrului din jurul centralei. Iar aceste acţiuni nu pot să nu aibă consecinţe. Potrivit unor surse, o explozie a răsunat în apropierea camerei motoarelor celei de-a patra unităţi de putere. După cum au declarat chiar teroriştii nucleari, mina lor a explodat. Zgomotele exploziei au fost auzite de lucrătorii ucraineni din domeniul nuclear care continuă să lucreze la ZNPP. Cu toate acestea, ruşii au încercat să îi liniştească pe muncitori şi să îşi acopere rapid urmele pentru ca experţii AIEA să nu o vadă”.
- Fără riscuri nucleare - Incidentul generat de explozia unei mine a avut loc în afara perimetrului de siguranță al centralei de la Zaporoje și nu a afectat siguranța reactoarelor nucleare, anunță Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
- Încă o școală „eliberată” de ruși - Rușii au atacat Slavianskul, rachetele lovind o școală și un bloc. A fost avariat și sistemul de livrare de apă. Din fericire, nu există victime, a anunțat primarul.
- Atac ucrainean cu dronă - O dronă a fost doborâtă în Melitopol de sistemele de apărare, a anunțat Vladimir Rogov, așa-zisul lider al regiunii Zaporojie care a fost anexată ilegal de Rusia.
- Și Ucraina amenință cu barosul - Fostul președinte Petro Poroșenko a postat un video în care apare cu un baros în mână: „Ne echipăm fiecare atelier auto de reperații cu aceste baroase. Așadar, salutări orcilor. TikTok abia așteaptă noi meme-uri”.
Pentagon Leaks
- Surpriză majoră - Omul din spatele scurgerii masive de secrete guvernamentale americane este un tânăr charismatic, pasionat de arme, care a lucrat la o bază militară şi a împărtăşit documente strict secrete cu un grup de prieteni online, mulţi adolescenţi, pe care şi i-a făcut în toiul izolării impuse de pandemie, a aflat Washington Post, care a stat de vorbă cu doi dintre membrii acestui grup. Detalii AICI.
- Americanii nu văd finalul războiului - Un document din dosarul Pentagon Leaks arată că serviciile americane consideră foarte improbabile negocieri între Rusia și Ucraina anul acesta, chiar dacă forțele Kievului ar reuși să recucerească mare parte din teritoriile acum ocupate. Documentul mai arată că estimările americanilor sunt oricum că până la finalul anului niciuna dintre părți nu va reuși să obțină mari câștiguri teritoriale.
- Lupte interne la vârful Rusiei - Un nou set de documente descoperite de New York Times (NYT) între materialele secrete ce s-au scurs de la Pentagon arată că luptele interne din interiorul guvernului rus par mai ample şi mai profunde decât se credea până acum. FSB şi ministerul condus de Serghei Şoigu se ceartă în legătură cu numărul de morţi şi răniţi de pe frontul din Ucraina, agenţia rusă de informaţii internă acuzând armata că ascunde amploarea pierderilor pe care le-a suferit Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat informațiile.
- Iohannis reacționează - Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat joi cum sprijină România Ucraina, în contextul noilor dezvăluiri din documentul de la Pentagon prezentate în exclusivitate de Spotmedia.ro care dă câteva indicii despre implicarea României în sprijinul Ucrainei, ținută secretă de autoritățile de la București. Iohannis a insistat să răspundă vag, fără a da vreun detaliu despre ajutorul militar. Detalii AICI.
Diplomație de război
- Sol german la Beijing - După Macron și von der Leyen, acum ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, începe joi o vizită în China, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său şi cu diplomaţi chinezi de rang înalt. Baerbock a declarat că prioritatea sa este de a reaminti Chinei responsabilitatea sa de a-şi folosi influenţa pentru a opri invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, ea doreşte să sublinieze că UE, în ansamblul său, consideră că o schimbare unilaterală a status quo-ului în Strâmtoarea Taiwan ar fi inacceptabilă.
- România, „capitala internațională a diplomației” - Ministrul de Externe Bogdan Aurescu susține că astăzi România devine capitala internațională a diplomației, pentru că prezidează două evenimente la care participă doar reprezentanți din Ucraina și Moldova. Este vorba despre Conferinţa privind Securitatea Mării Negre, prima de acest fel organizată sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, la care participă reprezentanți de la ministerele Apărării și de Externe (Zelenski i-a cerut ministrul Kuleba să-și anuleze participarea - detalii AICI) şi a doua sesiune a Trilateralei dintre România, Republica Moldova şi Ucraina, după cea organizată anul trecut la Odesa, în luna septembrie.
- Ce cere Ucraina la Bucureşti - NATO trebuie să elaboreze o strategie pentru zona Mării Negre, care ar trebui să devină "o mare a NATO", a declarat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe. "A venit timpul să elaborăm o reţea generală de securitate pentru toate naţiunile din această regiune care sunt ameninţate, să facem din Marea Neagră ceea ce a devenit Marea Baltică, o mare a NATO", a afirmat Dmitro Kuleba, cu ocazia participării online la Conferința privind Securitatea Mării Negre, organizată la Bucureşti.
- SUA sancționează Ungaria - Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, a anunţat miercuri că Statele Unite au sancţionat peste cincizeci de persoane şi instituţii pentru legăturile lor cu Rusia, inclusiv Banca Internaţională de Investiţii (IIB) şi pe Imre Laszlóczki, vicepreşedintele ungar al IIB şi fost ambasador al Ungariei în Kazahstan şi Azerbaidjan. Detalii AICI.
- Diplomați-spioni expulzați - Norvegia a expulzat 15 diplomați ruși, „un pas important în contracararea și reducerea nivelului activității serviciilor rusești de informații pe teritoriul țării”, a anunțat Ministerul de Externe de la Oslo.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Nou suspect pentru asasinarea lui Tatarski - FSB a anunțat că a identificat un alt suspect în cazul asasinării bloggerului rus Vladlen Tatarski, prin explozia ce a avut loc în prima duminică a lunii aprilie la Sankt Petersburg. Ar fi vorba de un cetățean ucrainean de 36 de ani care i-ar fi trimis prin curier Dariei Trepova bomba pe care aceasta i-a înmânat-o lui Tatarski, ascunsă într-un bust cu chipul său. FSB a publicat mai multe documente din cadrul anchetei și o imagine cu noul suspect, identificat drept Iuri Denisov, care după explozie ar fi fugit în Turcia, prin Armenia.
- Se examinează decapitarea video - Parchetul rus a început examinarea unei înregistrări video în care un bărbat rusofon, în uniformă, decapitează cu cuţitul o persoană care pare să fie un prizonier ucrainean de război. ”În vederea stabilirii autenticităţii acestui conţinut şi tragerii concluziilor (judiciare) care se impun, (videoul) a fost transmis organelor de investigaţie la examinare”, anunţă biroul procurorului. Această decizie este o etapă preliminară, care poate conduce - sau nu - la deschiderea unei anchete penale.
- Putin a arestat jurnalistul american - Bloomberg scrie că Vladimir Putin a aprobat personal arestarea jurnalistului Wall Street Journal Evan Gershkovich. Peskov a negat, susținând că „arestarea a fost prerogativa serviciilor speciale, nu a președintelui”, însă aceste servicii sunt subordonate direct lui Putin, astfel că e greu de crezut că ar fi luat decizia fără să aibă undă verde de la el.
- Negocieri pentru un schimb de prizonieri - Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a dat de înţeles că Moscova ar putea fi dispusă să discute un posibil schimb de prizonieri pentru a-l elibera pe reporterul WSJ, după ce acesta îşi va primi sentinţa. Riabkov a declarat pentru TASS că discuţiile despre un posibil schimb de prizonieri ar putea avea loc prin intermediul unui canal dedicat agenţiilor de securitate ruse şi americane.
- Rușii de la graniță se revoltă - În mai multe sate din regiunea Briansk de la granița cu Ucraina rușii au început să se revolte, acuzând guvernatorul că minte și nu se ocupă deloc de protecția și bunăstarea lor. Unii au cerut să fie relocați, pentru că au probleme cu accesul la apă potabilă, trăiesc permanent cu frica de bombe, copiii nu mai merg la școală și autoritățile nu repară ce e avariat în atacuri.
- Amendă pentru Wikipedia - Wikimedia a primit o nouă amendă de 2 milioane de ruble (peste 22.000 de euro) pentru că nu a înlăturat de pe Wikipedia articolele care conțin informații și referiri la războiul din Ucraina pe care Rusia le cataloghează drept false.
- Despăgubiri pentru Ucraina - Un tribunal din Haga a decis că Rusia trebuie să plătească companiei ucrainene Naftogaz 5 miliarde de dolari, drept compensații pentru pierderile suferite din 2014 încoace, inclusiv pierderea mai multor proprietăți în Crimeea. Kremlinul a spus că va analiza verdictul și va decide dacă este nevoie să se conformeze.
Alte informații relevante
- Mină în Marea Neagră - Garda de Coastă a fost anunţată, joi, de un pescador aflat în Marea Neagră, că a agăţat în traul un obiect care pare a fi o mină marină, la 3-4 mile travers de zona Midia: „Traulul este la fundul apei, nu a fost ridicat la suprafaţă, pescadorul s-a îndepărtat de acesta cât îi permite funia. Am ajuns la faţa locului pentru a asigura zona şi am anunţat Ministerul Apărării Naţional”.
- Timişoara trimite generatoare - Fundaţia Comunitară Timişoara, Primăria Timişoara şi Direcţia de Asistenţă Socială au achiziţionat patru generatoare. Trei dintre acestea, donate de o firmă privată, au ajuns în judeţul Suceava, iar cel de-al patrulea, achiziţionat printr-o campanie de strângere de fonduri, va ajunge în cursul săptămânii viitoare. De la Suceava vor fi trimise spre Ucraina.
- Planuri ambițioase - Polonia a anunțat că vrea să înființeze pe teritoriul său un centru de mentenanță pentru tancurile americane Abrams. Totodată, planurile Varșoviei sunt să fabrice și muniție cu uraniu sărăcit pentru aceste tancuri.
- Incident șocant la Varșovia - Un ucrainean de 62 de ani și-a dat foc în fața consulatului Ucrainei în Varșovia. El a strigat înainte, în limba ucraineană, că pământurile Ucrainei trebuie înapoiate și oamenii trebuie să lupte să-și apere țara. Flăcările au fost stinse de trecători și la fața locului a ajuns rapid și o ambulanță. Starea bărbatului e gravă.
- Elveția renunță la neutralitatea bancară - Clienții ruși ai UBS și Credit Suisse au început să primească notificări că li se vor închide conturile dacă plătesc taxe la bugetul Rusiei. Elveția e presată de SUA și ceilalți membri ai G7 să înghețe activele rușilor.
- Nou val de sancțiuni - Uniunea Europeană va lansa un al 11-lea val de sancţiuni împotriva Rusiei şi va încerca să combată eforturile de eludare a sancţiunilor economice introduse în urma invaziei acesteia în Ucraina, a declarat joi un înalt oficial al UE pentru CNBC.