Iohannis atacă la CCR legea prin care un teren de 20 de hectare este cedat Bisericii

Iohannis atacă la CCR legea prin care un teren de 20 de hectare este cedat Bisericii

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, Curtea Constituțională în legătură cu legea prin care un teren de 20 de hectare al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava este cedat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru construirea unui centru liturgic, social şi filantropic.

”Prin legea criticată se transmite un teren în suprafață de 20 ha din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Științe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public al municipiului Suceava, în vederea construirii Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

ADVERTISING

Iohannis spune că, prin modul de adoptare și prin conținutul său normativ, legea contravine unor norme și principii constituționale.

Potrivit șefului statului, deși, strict formal, legea criticată este însoțită de o expunere de motive prin care se încearcă justificarea transmiterii unui teren în domeniul public al municipiului Suceava, în realitate, paragrafele inserate în aceasta nu pot fi calificate ca reprezentând argumente reale care să susțină scopul actului normativ prin care se diminuează cu 20 de ha domeniul public al statului afectat cercetării.

ADVERTISING

”În plus, având în vedere că se precizează că terenul este situat „în zona limitrofă a Cetății de Scaun a Sucevei”, apreciem că era absolut necesar să existe un studiu din care să reiasă impactul noii soluții legislative, mai ales în ceea ce priveşte zonele de protecție aferente monumentelor istorice existente în „vatra istorică a Sucevei””, se mai arată în comunicat.

De asemenea, subliniază Klaus Iohannis, este neclar locul situării terenului în raport de monumentul istoric Cetatea de Scaun a Sucevei.

ADVERTISING

”În măsura în care terenul sau o parte a acestuia s-ar afla în zona de protecție a monumentului istoric menționat, ar deveni incidente prevederile art. 8, 9 și 11 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice”, precizează șeful statului.

Citește AICI întreaga sesizare transmisă de Klaus Iohannis Curții Constituționale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇