Ucraina ar putea recuceri peninsula Crimeea, anexată de Rusia, până la sfârșitul verii, spune fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul în retragere Ben Hodges. Însă cu o condiţie.
”Ucraina va fi capabilă să elibereze Crimeea până la finele lunii august dacă – și am inclus această avertizare nu o dată – va primi armele de precizie cu rază lungă de acțiune de care are nevoie pentru a porni acțiunea”, afirmă fostul comandant al trupelor americane staţionate în Europa, Benjamin (Ben) Hodges.
Generalul în retragere crede că armata ucraineană este capabilă de un atac profesionist și eficient, al cărui scop va fi să izoleze Crimeea și să creeze condițiile pentru o eventuală eliberare a regiunii în decursul acestui an.
Vorbind despre conținutul și repercusiunile scurgerii de documente americane ultrasecrete, care detaliază o serie de aspecte, inclusiv apărarea aeriană ucraineană și o criză de muniție pentru sistemele de apărare aeriană și antirachetă ale Kievului, Hodges a subliniat că documentele nu fac decât să evidențieze necesitatea de a sprijini țara atacată de Rusia.
Generalul în rezervă a pus sub semnul întrebării deciziile administrației americane și ale guvernului german de a se opune trimiterii de avioane de vânătoare pentru a sprijini Ucraina.
"Discută despre mii de civili ucraineni care au fost uciși în aceste atacuri cu rachete. Ei (rușii - n.red.) nu vizează apărarea ucraineană, ci ținte civile. Se pune, deci, întrebarea de ce este atât de dificil pentru noi să facem pasul următor, oferind capacitățile care ar ajuta la protejarea a mii de civili europeni?" – a spus Hodges.
Fostul comandant american a minimalizat pericolul care decurge din scurgerile de documente, explicând că atât Rusia, cât și Ucraina erau deja la curent cu conținutul documentelor. Potrivit lui Hodges, vulnerabilitatea rezidă mai degrabă în faptul că nu s-a acționat ținându-se cont de punctele nevralgice expuse de scurgerile de informații.
"Deci, da, desigur, există o vulnerabilitate dacă nu suntem capabili să ajutăm ucrainenii să obțină mai multă muniție sau mai multe sisteme pentru apărarea lor antiaeriană și antirachetă. Însă cred că ei vor fi anticipat deja care sunt aceste vulnerabilități”, a spus Hodges.
Citiţi integral interviul oferit DW de Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa și consilier la Human Rights First cu sediul la Frankfurt.