Unii dintre voluntarii ucraineni depășesc cu mult vârsta medie a soldaților din armata ucraineană. Și sunt hotărâți să lupte până la obținerea victoriei.
În bătăliile încrâncenate din Ucraina, pensionarii luptă umăr la umăr cu camarazii lor mai tineri. După un an de război, acum ajuns în faza unei încleștări surde în care nimeni nu dă un pas înapoi, oricine este dispus să înfrunte inamicul are un loc asigurat în unitățile ucrainene de voluntari.
Leonid Onișcenko, în vârstă de 63 de ani, fost specialist în fizică nucleară, luptă acum contra rușilor în apropiere de Bahmut, au anunțat pe Twitter, pe 2 martie, Forțele de Apărare Teritorială ale Ucrainei.
Potrivit acestei structuri alcătuite din rezerviști voluntari, Onișcenko și-a apărat țara timp de nouă ani după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, în 2014. Postarea include o fotografie în care fostul fizician devenit militar sare de pe un vehicul blindat.
"Acum terminăm ceea ce bunicii noștri au început acum 100 de ani. Când devine greu, le spun mereu băieților ce fel de luptători erau ei", a spus Onișcenko.
Fostul fizician devenit militar este pregătit să lupte "indiferent de vârstă, de orice". "Până când vom câștiga, nu vom lăsa armele", a spus el.
O altă postare dă exemplul a doi bărbați în vârstă de 59 de ani, Mikola și Vasil, fotografiați unul lângă celălalt. Cei doi, unul soldat, celălalt sergent, fac parte din Brigada 112 de Apărare Teritorială din Kiev și îi leagă o prietenie de trei decenii. "Prietenia lor de 30 de ani e mai puternică decât toată armata rusă", se arată într-o postare pe Twitter a Forțelor de Apărare Teritorială.
Luna trecută, un clip foarte popular postat de Butusov Plus prezintă un interviu cu un fost inginer în vârstă de 71 de ani, căruia i se spune "Bunicul" și care a acționat ca operator de mortieră în regiunea Donețk. El a explicat pentru canalul de YouTube care prezintă materiale de pe front cum poate să mai lupte la această vârstă, spunând că toată viața a făcut sport și drumeții montane, dar recunoaște că a rămas un fumător înrăit.
"Cât timp sănătatea mă ține în putere, am o mitralieră lângă mine. Cine să ne apere? Dacă nu noi, atunci cine?", a spus el.
Tată și fiu luptă pe front
La începutul războiului, 100.000 de ucraineni s-au înrolat voluntari în Forțele de Apărare Teritorială ale Ucrainei, conform Kyev Independent. În februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, cu unele excepții, bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani nu pot părăsi țara.
Fiind formate din voluntari, efectivele Forțelor de Apărare Teritorială includ luptători cu experiență și vârste diferite. Ceea ce îi unește este, însă, dragostea neclintită pentru țara lor, a scris Esquire anul trecut.
"Pentru oamenii în vârstă, să se întoarcă și să se ofere voluntari ca să lupte e mult diferit de cei de 18 ani care tocmai se află la început. Într-o oarecare măsură, vârsta înaintată a unor voluntari arată profunzimea sentimentului ucrainenilor de a-și apăra țara", a spus Mark Cancian, consultant la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, pentru Insider.
Pe de altă parte, arată expertul, creșterea vârstei voluntarilor nu este ceva ieșit din comun într-un război. În Ucraina există și cazuri de perechi tată-fiu care luptă pe front. Este și situația lui Valera, un bărbat de 50 de ani din Zakarpatska. "Valera a luptat din prima zi a invaziei. Fiul său de 27 de ani a fost grav rănit lângă Herson când o mortieră a lovit lângă el. Indiferent de orice, Valera continuă să lupte. Până în Urali, dacă trebuie", a spus el, potrivit canalului de Twitter NOEL.
Rusia a mobilizat un pensionar cu diabet
Și în cealaltă tabără luptă pensionari. În Rusia au fost trimiși la război tineri de la 18 ani până la 27 de ani, apoi limita de vârstă a fost ridicată. Însă după mobilizarea în masă de 300.000 de oameni de anul trecut, vârsta medie a soldaților ruși este acum de 35 de ani, potrivit The Atlantic.
Există informații că Rusia trimite pe front militari în vârstă. Un bărbat de 38 de ani, soțul unei jurnaliste din Ulan-Ude, Buriatia, a primit ordin de mobilizare, deși nu a făcut armata și are cinci copii.
Chiar și un pensionar de 63 de ani din regiunea Volgograd a fost mobilizat, potrivit site-ului rus independent The Insider, care a prezentat și documente ca dovadă. Bărbatul, al cărui nume este Iermolaev, are diabet tip 2 și ischemie cerebrală. El a făcut armata, iar medicii au considerat că poate lupta pe front. Insider, care nu are nicio legătură cu site-ul rus cu aceeași denumire, precizează că nu a putut verifica aceste informații.
Vârsta din ce în ce mai ridicată a luptătorilor din ambele tabere este și o consecință a restrângerii efectivelor pe fondul pierderilor mari provocate de luptele din ultimele luni. Mii de bărbați ruși au fugit din țară pentru a evita mobilizarea ordonată de Putin prin decret în septembrie. De cealaltă parte a liniei frontului, serviciul de securitate al Ucrainei a blocat recent 26 de canale de Telegram care îi învăţau pe cetățeni cum să evite mobilizarea.
Ucraina are, însă, și o problemă specială: potrivit organizațiilor Human Rights Watch și Amnesty International, Ucraina are una dintre cele mai îmbătrânite populații din lume. Unul din patru cetățeni ucraineni are peste 60 de ani.
T.D.