Centrul Vechi din București a ajuns într-o stare deplorabilă. De ce s-a turnat beton pe străzile istorice

Centrul Vechi din București a ajuns într-o stare deplorabilă. De ce s-a turnat beton pe străzile istorice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O firmă care lucrează la înlocuirea conductelor de gaze din Centrul Vechi a turnat beton pe porțiuni din străzile Lipscani și Smârdan, care erau pavate, înainte, cu piatră cubică.

Primăria Capitalei, Poliţia Locală şi beneficiarul lucrărilor (Distrigaz) au fiecare propria explicaţie, care nu seamănă cu a celorlaţi.

De iarna trecută se schimbă conducte din rețeaua de distribuție a gazelor naturale pe mai multe străzi din Centrul Vechi: Lipscani, Eugeniu Caranda, Splaiul Independenţei, Ion Ghica, Toma Caragiu, Şelari, Dr. Râureanu, Franceză, Smârdan, Stavropoleos, Eforie și Domniţa Anastasia.

Pentru aceste lucrări, Primăria Municipiului București (PMB) i-a eliberat încă de vara trecută - pe data de 26 iulie 2022 - companiei S.C. Engie România S.A. autorizația de construire cu numărul 356/1999377.

Această autorizație are termen de valabilitate de 12 luni și permite lucrări pe o durată de cel mult 7 luni, de la data începerii.

Dar respectivele lucrări n-au început nici vara, nici toamna trecută, ci abia la jumătatea lunii decembrie 2022. Constructorul care lucrează pentru Distrigaz Sud Rețele - parte a Engie România - este, potrivit panoului de lucrări, firma I.R.I.G.C Impex SRL.

coment-pe-lipscani-4

Acesta a săpat șanțuri adânci pentru acces la rețeaua de conducte. Și a pus, de o parte și de alta a șanțurilor, garduri de protecție. Între timp, însă - de la jumătatea lunii decembrie când s-au deschis șantierele și până astăzi - parte dintre lucrări s-au terminat.

ADVERTISING

Șanțurile săpate pentru intervenție la rețeaua de gaze au fost acoperite. Doar că pavajul n-a fost refăcut cu piatră cubică - așa cum era până în decembrie 2022 - ci doar cu un strat de beton.

Acum pavajul arară urât, cârpit, ca și cum ar fi fost refăcut în grabă și abandonat. Iar traficul pietonal a fost redeschis pe aceste străzi cu aspect cârpit.

ciment-pe-lipscani-2

Lucrări similare și porțiuni pe care s-a turnat beton în loc să se refacă pavajul din piatră cubică am găsit și pe strada Smârdan. Și probabil că mai sunt și pe alte străzi.

Ciment-pe-lipscani-3

Pe unde încă se mai sapă, lucrările sunt semnalizate cu panouri, potrivit legii. Doar că pe panou figurează: obiectivul de lucrări, firma executantă, numărul autorizației de construire și durata - măsurată în luni - a lucrării. Nicăieri nu scrie dacă betonul s-a turnat provizoriu pe mijlocul aleilor cu piatră cubică sau dacă așa va rămâne, pe termen lung.

panou

Orice turist român sau străin trece, în aceste zile, prin Centrul Vechi nu se mai împiedică de gardurile de protecție din șantierul Distrigaz.

Dar vede niște străzi care au fost sparte și cârpite și pe care traficul pietonal e liber. Și n-are de unde ști dacă e lucrare temporară sau dacă nu cumva așa înțeleg bucureștenii să își repare străzile din Centrul Istoric.

ADVERTISING

Ca să înțelegem mai multe, am cerut informații de la Distrigaz Sud Rețele și de la PMB. Iată ce am aflat.

Distrigaz Sud Rețele: S-a turnat beton pentru a reduce impactul asupra traficului și riveranilor

Am întrebat Distrigaz Sud Rețele cine a luat decizia de a turna betonul pe străzile pavate cu piatră cubică și dacă suprafața va fi readusă la starea inițiată. De asemenea, am întrebat de ce nu s-a refăcut din start pavajul și cine ar urma să refacă suprafața străzii: executantul lucrării sau o altă firmă specializată?

Distrigaz Sud Rețele ne-a comunicat că „date fiind condițiile de execuție a lucrărilor pe durata sezonului rece, s-a stabilit, atât în discuțiile purtate cu reprezentanții autorităților locale, cât și în baza documentelor emise, respectiv HCGMB 275/2020, ca, pe perioada derulării acestora, să fie luate măsurile necesare astfel încât traficul din zonă, precum și activitatea cotidiană a riveranilor să fie cât mai puțin afectate prin adoptarea unei soluții de refacere provizorie, cu beton, a zonelor afectate”.

Din păcate, provizoratul nu e semnalizat în niciun fel. Așa că un turist român sau străin care vizitează Centrul Vechi, în aceste zile, și care nu va rămâne în Capitală până la vară când se vor finaliza lucrările va vedea doar șanțurile astupate cu beton.

ADVERTISING

Primăria Capitalei: Betonul are rostul de a proteja lucrările Distrigaz

Primăria Municipiului București a transmis, la solicitarea Spotmedia.ro, că - deși autorizația de construire s-a emis în iulie 2022 - lucrările au început mai târziu.

Mai exact, pe 23 noiembrie 2022 Primăria Sectorului 3 a predat un amplasament în zonă către cei care lucrează la rețea, în baza unui proces verbal cu nr. 329. Apoi, pe 8.12.2022, a predat și Administrația Străzilor amplasament, prin procesul verbal 55225/08.12.2022.

Engie a notificat PMB cu privire la începerea lucrărilor pe data de 15.12.2022.

PMB spune că betonul are rolul de a conserva lucrările la rețeaua de gaze.

„Cu privire la turnarea de ciment pe porţiuni din străzi din Centrul Vechi care anterior erau pavate cu piatră cubică, vă comunicăm că acestea sunt refaceri provizorii în vederea conservării lucrărilor pe perioada sezonului rece, până la data de 15 martie 2023 (...)

Totodată, precizăm că documentaţia în baza căreia a fost emisă Autorizaţia de construire nr. 356/1999377 din 26.07.2022 cuprinde şi Avizul Ministerului Culturii – Direcţia pentru Cultură a Municipiului București nr. 425/Z/05.05.2022”, a transmis PMB, la solicitarea Spotmedia.ro.

Tot PMB spune că a emis autorizația de construire, dar că nu are „atribuții referitoare la controlul și sancționarea titularilor de autorizații, acesta fiind atributul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului București, instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti”.

Poliția Locală: Constructorul a pus pus beton ca să-și înlesnească accesul pe șantiere

PMB a sesizat, însă, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului București, în acest caz. Polițiștii locali au fost în control. Și au constatat că turnarea betonului este „o soluție provizorie și temporară menită să înlesnească accesul utilajelor și echipamentelor în incinta șantierului, iar la terminarea lucrărilor acesta va fi decopertat pentru a permite remontarea pavajului din piatră cubică inițial”, potrivit unui răspuns comunicat de instituție la solicitarea Spotmedia.ro.

Cu alte cuvinte - din înțelegerea noastră - deși PMB spune că betonul a fost turnat pentru conservarea lucrărilor la rețeaua de gaze, Poliția Locală susține că firma de construcții nu mai avea pe unde să își aducă utilajele în șantierele din Centrul Vechi, din cauza șanțurilor pe care le-a săpat. Așa că le-a betonat ca să poată avea, în continuare, acces pe șantiere.

În 2022, PMB ne-a comunicat că străzile din Centrul Vechi sunt în garanție până în anul 2027 la o firmă numită Apolodor Grup Construct SRL. Într-o astfel de situație, doar acea firmă putea interveni pentru a reface pavajul.

Anul trecut PMB și Apolodor Grup Construct SRL s-au înțeleg greu, după mai multe runde de negociere, asupra condițiilor de remediere a pavajului. În plus, la solicitarea Spotmedia.ro, firma a reclamat că în anii din urmă pavajul a fost reparat necorespunzător (în administrația Firea bucăți de piatră cubică s-au fixat cu ciment unele de altele, în repetate rânduri - n.red.).

La acest moment, însă, străzile nu mai sunt în garanție la Apolodor Grup Construct SRL, a transmis PMB la solicitarea Spotmedia.ro.

Iar reponsabilitatea și cheltuiala refacerii pavajului îi revin integral beneficiarului lucrărilor, adică societății Engie România SA. Firma va trebui să demonstreze, în 24 de ore de la finalizarea lucrărilor, potrivit pevederilor Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 275/2020.

Distrigaz Sud Rețele ne-a transmis că, prin I.R.I.G.C Impex SRL, la finalul lucrărilor la rețeaua de gaze, va reface pavajul din cubică pe toate străzile pe care acoperă șanțurile cu beton. Nu pe etape, ci în cadrul unei singure acțiuni de refacere a pavajului, la finalul lucrărilor de pe toate străzile. Iar cheltuielile sunt deja incluse în proiectul lucrărilor, a mai transmis Distrigaz Sud Rețele.

Spotmedia.ro va urmări evoluția lucrărilor și vă vom informa dacă firma readuce sau nu pavajul la starea inițială. Între timp, ar fi de mare folos să găsească modalitatea să le indice trecătorilor că urmează să facă astfel de lucrări și că nu va lăsa șanțurile acoperite cu beton turnat pe străzile istorice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇