Parlamentarii și-au majorat pe ascuns suma forfetară. Vor putea folosi banii publici pentru a se promova pe Facebook

Parlamentarii și-au majorat pe ascuns suma forfetară. Vor putea folosi banii publici pentru a se promova pe Facebook

Senatorii și deputații şi-au majorat, pe ascuns, în urmă cu o săptămână, cu 7.500 de lei suma forfetară primită pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare.

În plus, şi-au adăugat şi noi domenii în care pot folosi banii publici, astfel că îşi vor putea face promovare pe reţelele de socializare, vor putea organiza evenimente, conferinţe, dar vor putea plăti şi consultanţă şi cursuri de formare profesională pentru angajaţi.

50% din totalul sumei forfetare cheltuite o vor putea justifica doar în baza unor declaraţii pe proprie răspundere.

ADVERTISING

Suma forfetară se majorează de la 1 martie

Conducerea celor două Camere ale Parlamentului a convocat o şedinţă în data de 10 februarie, într-o zi de vineri, când în mod normal nu este activitate în Parlament, aleşii fiind plecaţi în teritoriu.

În cadrul şedinţei, s-a aprobat modificarea Hotărârii Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului Numărul 5/2013, care se referă la condiţiile în care pot fi folosiţi banii din sumele forfetare, de către deputaţi şi senatori.

Varujan Pambuccian, preşedintele grupului minorităţilor din Parlament, a intervenit, precizând că solicită şi modificarea Hotărârii Birourilor permanente Numărul 6/2013, ”înlocuind primul articol, 1,5 cu 1,9”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Decurge firesc, că am făcut calculele, din ce aţi votat până acum”, a spus Pambuccian, potrivit stenogramei şedinţei.

Potrivit Hotărârii, ”cuantumul sumei forfetare care se acordă lunar deputaţilor şi senatorilor, în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare, se stabileşte la nivelul de 1,9 indemnizaţii brute ale deputatului, respectiv senatorului".

Noua prevedere se aplică începând cu data de 1 martie 2023, potrivit Hotărârii.

ADVERTISING

Prin modificarea acestui cuantum de la 1,5 la 1,9, suma forfetară primită de fiecare parlamentar se majorează de la 1 martie cu aproximativ 7.500 de lei. În prezent, parlamentarii primesc, lunar, 28.000 de lei, pentru cheltuielile cu cabinetele parlamentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇