Premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliţa şi-a anunţat vineri demisia din funcție, considerând că expertiza sa nu este potrivită pentru criza actuală de securitate.
„M-am convins că suntem aşteptaţi în UE cu braţele deschise. Dacă Guvernul ar fi avut aceeaşi deschidere acasă, am fi reuşit să avansăm mai repede. După un an şi jumate de activitate a venit timpul să anunţ demisia mea din funcţie. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu expertiză în domeniul de dezvoltare economică. Acum prioritatea este securitatea”, a afirmat Gavriliţa.
Ea îşi încheie activitatea după un an şi jumătate în fruntea guvernului moldovean, în care a fost puternic contestată de pro-rușii de la Chișinău.
Anunţul demisiei guvernului de la Chişinău a venit la scurt timp după o şedinţă convocată de Maia Sandu, potrivit Unimedia.
Anterior, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov, fusese convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) după ce o rachetă lansată asupra Ucrainei a pătruns vineri dimineață în spațiul aerian al Moldovei.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat, pe Facebook, că a luat act de demisia lui Gavriliţa, mulţumindu-i „pentru sacrificiul şi eforturile enorme de a conduce ţara într-o perioadă cu atâtea crize”.
Ea arată că în această perioadă ţara a fost guvernată responsabil şi anunţă că va avea consultări cu partidele parlamentare, urmând a desemna un candidat la funcţia de premier.
„Am luat act de demisia doamnei prim-ministre Natalia Gavriliţa. Îi mulţumesc mult pentru sacrificiul şi eforturile enorme de a conduce ţara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, ţara a fost guvernată responsabil, cu multă atenţie şi muncă dedicată. Avem stabilitate, pace şi dezvoltare - acolo unde alţii doreau război şi faliment”, a scris pe Facebook Maia Sandu.
Ea a adăugat că, urmând procedurile legale, va avea consultări cu fracţiunile parlamentare şi apoi va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.
Schimbarea de Guvern de la Chișinău vine la mai puțin de 24 de ore după ce, de la Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit că Vladimir Putin are un plan de a distruge Moldova, despre care a informat-o pe Maia Sandu.
Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate de la Chişinău a confirmat că a identificat activități subversive cu scopul subminării şi destabilizării Republicii Moldova.