Rareș Bogdan susține că România va ataca la CJUE votul Austriei. De ce nu e recomandată această acțiune

Rareș Bogdan susține că România va ataca la CJUE votul Austriei. De ce nu e recomandată această acțiune
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a anunțat că Guvernul României va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE) votul Austriei împotriva aderării României la Schengen.

El a acuzat Austria, marți, în cadrul unei dezbateri pe această temă desfăşurată în Parlamentul European, că a dat un vot împotriva Europei şi pe cancelarul Nehammer că are o atitudine „iliberală pronunţată şi rasistă”.

"Cancelarul Nehammer a decretat prin blocajul Schengen al doilea dictat de la Viena pentru români. Cer Comisiei şi Parlamentului să sesizeze Curtea de Justiţie a UE", a afirmat Rareș Bogdan în plenul PE.

ADVERTISING

Întrebat în timpul dezbaterii de colegul său de grup Eugen Tomac dacă Guvernul României, care este condus de PNL, va sesiza CJUE în acest dosar, Rareş Bogdan a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla.

”Vă asigur că Guvernul va face acest lucru pentru că e cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani și acest lucru va fi sancționat, iar Austria va suporta consecințele”, a spus Rareș Bogdan.

Guvernul României nu a confirmat însă declarația europarlamentarului PNL. Până acum.

Rareș Bogdan și Eugen Tomac despre atacarea veto ului Austriei la CJUE

Cât ar dura un proces la CJUE

Atacarea votului Austriei la Curtea de Justiție a UE nu ar ajuta România să adere mai repede la Schengen, pentru că procesul ar dura cel puțin doi ani, după cum a declarat recent eurodeputatul PSD/S&D Victor Negrescu.

ADVERTISING

Europarlamentarul a subliniat că nu recomandă, cel puțin în prezent, o astfel de acțiune.

”Nu putem da Austria în judecată. Ce s-ar putea face este să apelăm la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, este un procedeu folosit anterior și de alte state membre. Eu am fost chiar ministru al Afacerilor Europene când țara noastră a mers pentru prima oară la CJUE, pentru a-și apăra anumite drepturi, mai exact, atunci era vorba despre alocațiile pe care copiii români nu le mai primeau în Austria și acest lucru mergea împotriva legislației europene.

ADVERTISING

Atunci am câștigat în instanță, însă, din păcate, acest proces este unul de durată, durează minim doi ani un astfel de demers, România l-ar câștiga, însă noi sperăm ca țara noastră să intre în zona de liberă circulație înainte de acest termen destul de îndepărtat (…). Am avea argumentele juridice care ar putea să ne permită să câștigăm, însă este una de durată și nu o recomand cel puțin în prezent, deși merită evaluată pe viitor”, a declarat Negrescu la RFI România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇