Cauți un hobby? Cântatul la pian crește puterea de procesare a creierului și alungă depresia

Cauți un hobby? Cântatul la pian crește puterea de procesare a creierului și alungă depresia

Un studiu recent a arătat impactul pozitiv pe care îl are cântatul la pian asupra capacității creierului de a procesa imagini și sunete, dar și că această activitate îmbunătățește considerabil starea de spirit.

Într-un raport publicat de Scientific Reports, oamenii de știință de la Universitatea din Bath, Anglia, arată că începătorii care au urmat lecții de pian pentru doar o oră pe săptămână, timp de 11 săptămâni, au raportat îmbunătățiri semnificative în recunoașterea schimbărilor audio-vizuale din mediu și au raportat niveluri mai scăzute de depresie, stres și anxietate.

ADVERTISING

În cadrul studiului, 31 de adulți au fost repartizați fie într-un grup în care au învățat cântatul la pian, fie într-unul de ascultat muzică, fie într-un grup de control.

Persoanele fără experiență muzicală sau pregătire anterioară în muzică au fost instruite să participe la sesiuni săptămânale de o oră. În timp ce acest grup a cântat, grupurile de control fie au ascultat muzică, fie au folosit timpul pentru a face teme.

Cercetătorii au descoperit că în doar câteva săptămâni de la începerea lecțiilor, capacitatea celor din primul grup de a procesa informații multisenzoriale (vedere și sunet) a fost îmbunătățită.

ADVERTISING

”Procesul multisenzorial” îmbunătățit are beneficii pentru aproape fiecare activitate la care participăm, de la condusul unei mașini și traversarea unui drum, până la găsirea unei persoane într-o mulțime sau privitul la televizor, scrie Medical Xpress.

Aceste îmbunătățiri multisenzoriale s-au extins dincolo de abilitățile muzicale, notează autorii studiului.

Aceștia sugerează inclusiv că pentru persoanele cu dificultăți de sănătate mintală cântatul la pian ar putea fi benefic. Ipoteza va fi analizată în cadrul unor studii viitoare.

ADVERTISING

”Știm că, prin cântat și prin ascultat muzică, adesea aducem bucurie în viața noastră, dar prin acest studiu am fost interesați să aflăm mai multe despre efectele directe pe care o scurtă perioadă de învățare a muzicii le poate avea asupra abilităților noastre cognitive”, a explicat psihologul cognitiv și specialista în muzică Dr. Karin Petrini, de la Departamentul de Psihologie al Universității din Bath.

”Să înveți să cânți la un instrument precum pianul este o sarcină complexă: necesită ca un muzician să citească o partitură, să genereze mișcări și să monitorizeze feedbackul auditiv și tactil pentru a-și ajusta acțiunile ulterioare. În termeni științifici, procesul cuplează indiciile vizuale cu cele auditive și rezultă un antrenament multisenzorial”, a continuat Petrini.

”Descoperirile studiului nostru sugerează că acest lucru are un impact semnificativ și pozitiv asupra modului în care creierul procesează informațiile audio-vizuale chiar și la vârsta adultă, atunci când plasticitatea creierului este redusă”, a concluzionat Petrini.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇