Ministrul de Interne Lucian Bode a spus că în cadrul negocierilor pentru Schengen nu s-a pus problema decuplării României de Bulgaria, însă premierul Nicolae Ciucă crede că de acum încolo va fi analizată și această opțiune.
Bode a explicat că au fost două motive pentru care decuplarea nu a fost pe masă.
„Nu s-a pus această problemă a decuplării din două motive, unul ar fi că pentru o astfel de decizie e nevoie de unanimitate. Doi şi pentru că noi am început evaluările împreună cu Bulgaria. Noi avem o relaţie foarte bună cu colegii bulgari, avem o relaţie de vecinătate, de colaborare, de parteneriat cu ei. Ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de decuplare a celor două ţări. Austria a propus un singur lucru - amânarea deciziei”, a spus Bode, vineri, la intrarea în şedinţa conducerii PNL unde se va analiza eşecul pe Schengen.
Întrebat de ce nu a venit cu varianta decuplării, de vreme ce Olanda a spus că nu va susţine aderarea Bulgariei, ministrul de Interne a replicat: „Este foarte simplu. Pentru că pentru o astfel de decizie era nevoie de unanimitate. Dumneavoastră vă imaginaţi că Bulgaria ar fi susţinut cu vot decuplarea de România?”.
Chestionat dacă ne putem decupla de Bulgaria de acum înainte, Bode a răspuns: „Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat lucrurile sunt relativ mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem cu siguranţă la Consiliul European de săptămâna viitoare, şi nu este pe agendă acest subiect, este subiectul migraţiei, dar inevitabil sunt convins că se va discuta şi acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la Consiliul JAI din martie sau la orice alt Consiliu extraordinar”.
Premierul Nicolae Ciucă spune însă că decuplarea de Bulgaria este analizată, pentru a se vedea dacă ar presupune sau nu o reevaluare a întregului dosar de aderare.
„Aceasta e o a doua măsură pe care trebuie să o analizăm, și anume decuplarea de Bulgaria, pentru că aici este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual. Discutăm de poziții diferite, practic în 2012 când s-a realizat acest pachet în care am mers la tandem cu Bulgaria și, de asemenea, am avut și condiționalitatea MCV-ului. Astăzi România nu mai are raport pe MCV”, a spus Ciucă.
Vezi aici filmul zilei în care România a ratat aderarea la Schengen
Ce mai poate face România
Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar putea cere convocarea unui Consiliu JAI extraordinar, premierul crede că ar putea să nu fie oportun.
„În acest moment, se discută la nivelul MAE și cu instituțiile europene care ar putea fi soluțiile și demersurile care să ducă la o decizie favorabilă. Altfel, să repunem pe agendă subiectul, în condițiile în care Austria își menține decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României, nu cred că este oportun”, a răspuns Ciucă.
O întrebare similară a primit și ministrul Bode, care a spus că nu a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre includerea subiectului aderării la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului European de săptămâna viitoare, ci doar cu premierul Nicolae Ciucă. Iohannis este însă cel care va participa.
Întrebat dacă România ar fi dispusă să atace la Curtea de Justiţie Europeană decizia privind amânarea discutării aderării României la Schengen, ministrul PNL a spus: „Ştiţi foarte bine că o astfel de procedură durează foarte mult. Aici, în momentul în care se vor finaliza analizele şi dacă va rezulta că există un termen rezonabil până la care putem să obţinem o decizie, ea vă va fi comunicată”.