Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen este inclusă ca prim punct pe agenda oficială provizorie a Consiliului JAI, Afaceri Interne, care va avea loc joi. În aceste ore înainte de votul de mâine europarlamentari români au plecat la Viena, pentru o ultimă încercare de a convinge Austria, singura ţară care se opune intrării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.
„O veste bună: votul privind aderarea României la spațiul Schengen este pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine.
În ultimele luni, România a fost deschisă și a lucrat strâns cu instituțiile europene și cu autoritățile din Suedia, Olanda și Austria. Am răspuns tuturor îngrijorărilor și am demonstrat că țara noastră merită să fie în Schengen.
Am convins Suedia și Olanda să-și întoarcă votul și să ne sprijine. Lucrăm în continuare îndeaproape cu autoritățile din Austria.
Continuăm munca pentru a obține cât mai curând un rezultat pozitiv privind aderarea țării noastre cu drepturi depline în spațiul Schengen", scrie pe Facebook europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Agenda oficială provizorie a Consiliului JAI, din zilele de 8 şi 9 decembrie, cuprinde ca prim punct o discuţie despre Schengen.
”Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul oficial al Consiliului.
Discuţia va avea loc în componenta Afaceri Interne a întrunirii (unde ne reprezintă Lucian Bode), alături de o discuţie despre migraţie şi azil, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, abuzuri sexuale asupra copiilor şi rezilienţa infrastructurii critice.
Ultimul asalt de la Viena
Europarlamentarii români duc ultimele negocieri cu reprezentanţii Austriei.
Rareş Bogdan şi Eugen Tomac au ajuns la Viena.
”La Aeroport, alaturi de Manfred Weber, in drum spre Viena. Ultimul Asalt.
Ora 17.30 ne vom afla faţă în faţă cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Ce doriţi să ii transmit cancelarului austriac?”, a scris europarlamentarul PNL Rareş Bogdan pe Facebook.
Ulterior, Rareș Bogdan a declarat la Antena3: ”Îi vom explica cancelarului austriac că suferă și firmele austriece de pe urma unei eventuale amânări. Austria e singură acum, nici o altă țară din UE nu mai refuză votul pentru intrarea României în Schengen. Nu mai poate acționa discreționar, cu argumente care nu sunt corecte”.
Şi liderul PMP Eugen Tomac a ajuns la Viena, alături de alţi colegi din PPE.
"Facem o ultimă încercare de a răsturna situaţia în favoarea ţării noastre la întâlnirea pe care o avem cu cancelarul austriac, Karl Nehammer. Pana acum nu au convins pe nimeni din Uniunea Europeană cu argumentele lor, dar totuşi, în mod absolut discriminatoriu, susţin că se vor opune accesului României în spaţiul Schengen”, scrie Tomac.
Olanda ne zice oficial DA
Pe de altă parte, Parlamentul Olandei s-a pronunţat oficial pentru aderarea noastră.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat finalizarea procedurii.
”Salut cu căldură finalizarea astăzi de către Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a poziţiei favorabile a Guvernului Olandei în sprijinul aderării României la Schengen”, transmite ministrul de Externe pe Twitter.
Ciucă e hotărât
România merită în Schengen, iar aderarea țării noastre va face spaţiul mai sigur, a spus de dimineaţă premierul Nicolae Ciucă.
El a subliniat că în acest moment ne susțin toate statele membre, inclusiv Suedia și Olanda, cu excepția Austriei, deși, spune el, nu există o justificare reală.
”Datele FRONTEX confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să prezinte temeri.
Înțelegem că migrația este un subiect sensibil. Dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Problema migrației nu este justificată de Austria. România merită să fie membră Schengen. Aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur”, a declarat Ciucă.
Premierul a mai afirmat că România este hotărâtă să meargă până la capăt și are argumente foarte solide pentru a adera la Schengen.
”Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv să cerem un vot mâine în JAI. Vom cere o decizie pentru România. Starea de incertitudine nu mai poate continua. Îndeplinim toate condițiile, România merită să fie membră Schengen. (...) Așadar, mâine, la Consiliul JAI, mergem la vot. Integrarea României în spațiul Schengen este obiectivul nostru național”, a conchis Nicolae Ciucă.