Olanda și-a trimis propria misiune de evaluare pentru Schengen în România

Olanda și-a trimis propria misiune de evaluare pentru Schengen în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Olanda a trimis în ţara noastră o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la Schengen, după ce nu a participat la misiunea Comisiei Europene din octombrie.

Misiunea este formată din experți și va dura până la sfârșitul acestei săptămâni, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat încă de luna trecută că ministrul de Interne, Lucian Bode, l-a invitat în România pe omologul său olandez pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen.

ADVERTISING

Potrivit datelor G4Media, misiunea de evaluare a Olandei se concentrează pe modalitatea de acordare a vizelor, protecția datelor și schimbul de informații dintre autoritățile române și cele din restul UE.

Premierul Mark Rutte a fost în octombrie, în România, ocazie cu care a spus că "misiunea de evaluare ar putea fi mai profundă"

Comisia Europeană recomandă extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, în raportul adoptat miercuri de Colegiul Comisarilor. Totuși, decizia rămâne la latitudinea statelor și ar putea fi luată la întrunirea Consiliului JAI din 8 – 9 decembrie, dar deocamdată agenda nu este publică.

ADVERTISING

Raportul amintește că Bulgaria și România au finalizat cu succes procesul de evaluare Schengen încă din 2011.

La începutul lunii noiembrie, România a primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen, precum și calendarul pentru decizia de aderare a țării noastre la spațiul unic european.

În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au aprobat rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

ADVERTISING

Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României la Schengen, iar opoziția politică din Suedia a vorbit despre riscurile pe care le-ar presupune primirea României și Bulgariei în Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇