De ziua lui Lukașenko, Putin l-a invitat la Moscova, iar mii de oameni au ieșit pe străzile din Minsk și îi cer să plece

De ziua lui Lukașenko, Putin l-a invitat la Moscova, iar mii de oameni au ieșit pe străzile din Minsk și îi cer să plece

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a contactat telefonic duminică pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko pe care l-a felicitat cu ocazia zilei de naștere și l-a invitat într-o vizită la Moscova. În acest timp, mii de protestatari au ieşit din nou pe străzile din Minsk și îi cer lui Lukașenko să se retragă de la putere, informează Reuters.

„A fost stabilită o întrevedere la Moscova în următoarele săptămâni”, informează un comunicat al Kremlinului după apelul telefonic al lui Putin.

Preşedintele Lukaşenko a împlinit duminică 66 de ani. Din 9 august, de când a anunțat rezultatul alegerilor prezidențiale, Lukașenko se confruntă cu ample proteste şi greve, din partea celor care consideră că alegerile au fost fraudate. Lukaşenko neagă fraudarea alegerilor şi susţine că a câştigat alegerile cu peste 80% şi că protestele sunt alimentate de peste hotare.

ADVERTISING

Joi, Putin declarase că este pregătit să desfăşoare forţe în Belarus dacă protestele post-electorale degenerează în această ţară, cerând totodată părţilor o soluţionare negociată.

Vineri, miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiaţi preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

La protestele de duminică s-au făcut deja primele arestări

Poliţia belarusă a arestat cel puţin zece persoane duminică, la Minsk, în apropierea pieţei centrale unde s-au adunat sute de protestatari, transmite dpa. Forţele de ordine au format cordoane pentru a interzice accesul în zonă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Duminică, aproape 400 de sportivi belaruşi s-au alăturat contestatarilor preşedintelui, publicând un apel la organizarea de noi alegeri.

Autorităţile au desfăşurat în capitală un dispozitiv poliţienesc şi militar masiv, înaintea unei manifestaţii la care Opoziţia din Belarus speră să adune un număr mare de participanţi, ca şi în weekendurile precedente, relatează şi AFP.

Poliţiştii poartă echipament de intervenţie, iar militarii înarmaţi şi echipaţi cu măşti nu au însemne distinctive, a constatat un reporter al agenţiei.

În 16 şi 23 august, în capitala belarusă au ieşit pe străzi aproape 100.000 de persoane, la cele mai mari proteste din istoria ţării.

ADVERTISING

Proteste de amploare în Belarus: Peste 100.000 de oameni strigă Libertate! și îl vor pe Lukașenko afară din țară


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇