Val neobişnuit de pneumonii în spitalele de copii. Pediatru: Fac febră mare şi au tuse chinuitoare. În secţie, avem omul şi masca de oxigen

Val neobişnuit de pneumonii în spitalele de copii. Pediatru: Fac febră mare şi au tuse chinuitoare. În secţie, avem omul şi masca de oxigen
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În spitalele de copii, medicii se confruntă în această perioadă cu multe cazuri de pneumonie, neobişnuite pentru luna septembrie şi pe care le întâlnesc de obicei în perioada de iarnă.

Este ceea ce spune dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală. Ea este şeful secţiei clinice Pediatrie 1. În acest moment în spitalul ei sunt internaţi în jur de 20 – 25 de copii cu pneumonie, iar mulţi au nevoie de mască de oxigen.

Cei vulnerabili sunt de această data copiii mai mari

“Ne confruntăm cu o patologie absolut neobişnuită pentru luna septembrie, o patologie care seamănă foarte mult cu patologia de iarnă, cu forme de boli respiratorii joase, adică pneumonii, bronşiolite la copiii mici, cu forme severe, cu insuficienţă respiratorie acută la copii cu vârste variate, de obicei, cei vulnerabili erau sugarii şi copiii mici.

ADVERTISING

Acum avem copii cu insuficienţă respiratorie, copii de 5 ani, preşcolari, şcolari mici, neobişnuit.

Probabil că patologia este favorizată de reluarea şcolii, în momentul în care ei merg la şcoală reiau colectivităţile şi nu merg strict în colectivitatea clasei, merg la cluburi, merg la cercuri, fiecare are aria lui de preocupări şi atunci vin în contact, o dată la şcoală, pe urmă cu cei de la judo, cu cei de la pictură, cei de la pictură merg în altă parte şi atunci transmiterea din punct de vedere epidemiologic este mult mai mare”, a explicat dr. Daviţoiu.

Mulţi dintre copiii internaţi în această perioadă în spital sunt dependenţi de oxigen, fac aerosoli şi au analizele modificate.

ADVERTISING

Cei mai mulţi dintre copii fac febră mare şi au tuse chinuitoare

Medicul spune că nu a fost nevoie să fie intubat niciun copil, dar că formele de boală sunt grave, faţă de anii precedenţi:

  • Avem minimum 20-25 de cazuri de pneumonie internate, paturile de pediatrie sunt 80.
  • În mod neaşteptat sunt şi preşcolari şi şcolari mici, copii de 5-7 ani pe care şi în alte dăţi când îi avem cu pneumonii, ca grup de vârstă mă refer, ei nu evoluează cu insuficienţă respiratorie, adică sunt neobişnuit de mulţi.
  • E neobişnuit de mult să avem atât de mulţi copii dependenţi de oxigen şi cu nevoie de medicaţie inhalatorie, de aerosoli, cu analize modificate, cu sindrom funcţional respirator şi insuficienţă respiratorie.
  • Cei mai mulţi evoluează cu febră spectaculoasă
  • Au semne de insuficienţă respiratorie
  • Câteodată şuieră când respiră şi tuşesc foarte mult
  • Este o tuse chinuitoare şi ziua, şi noaptea, boală de plămâni.
  • Ne confruntăm cu un număr mare de cazuri faţă de alţi ani şi cu forme grave de boală.
  • Dacă intri în secţia de pneumologie aproape…omul şi masca de oxigen.
ADVERTISING

Sfaturile medicului pentru părinţi şi copii

Medicul spune că limitarea pe cât posibil a răspândirii bolii e cea mai bună variantă şi asta se face prin:

  • spălatul mâinilor,
  • tuşitul şi strănutatul în cotul mâinii,
  • nedistribuirea obiectelor de la unul la altul, alimente şi aşa mai departe,
  • cei bolnavi trebuie ţinuţi sub tratament şi izolaţi de colectivitatea care să zicem că este cu copii sănătoşi
  • purtarea de mască
  • Ideea de a automedica copilul nu este cea mai bună idee
  • Dacă temperatura e înaltă, merge să-i administrezi un antitermic, dar dacă simptomatologia persistă sub formă de febră, de tuse, de modificare a stării generale, de dificultăţi de alimentaţie, de apetit şi aşa mai departe, atunci trebuie să ceară ajutorul cuiva.

Diferenţa faţă de Covid 19

Diferenţa faţă de Covid 19 se face foarte greu, dacă cei mici nu sunt testaţi. La camera de gardă copiii fac testul Covid, astfel încât medicii să ştie cu exactitate ce este de făcut mai departe.

Cazurile de covid la copii nu mai sunt acum atât de multe, faţă de perioada de acum două săptămâni.

"Dacă mă sunaţi acum 10 zile sau 20, erau foarte mulţi, acum nu mai sunt aşa copleşitor de mulţi, avem o curbă descendentă a numărului de cazuri diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2, însă, în ciuda faptului că ei nu sunt confirmaţi cu Covid, fac forme severe de boală", spune dr. Ana Maria Daviţoiu.

Şi la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală au fost internaţi în ultima perioadă în jur de 10 copii cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie. Majoritatea merg la creşe şi grădiniţe.

Cazuri multe de copii cu viroze şi pneumonii sunt în această perioadă şi la Spitalul M.S. Curie din Capitală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇