Criza Blue Air: Statul îi aduce în țară cu TAROM pe românii blocați peste hotare

Criza Blue Air: Statul îi aduce în țară cu TAROM pe românii blocați peste hotare

Guvernul a decis să mobilizeze aeronave TAROM pentru a-i aduce în țară pe românii blocați pe aeroporturi de peste hotare, după ce Blue Air a anulat toate cursele până luni.

La nivelul Ministerului de Externe a fost activat un număr de telefon de urgență, la care cei care sunt în această situație trebuie să sune dacă vor să revină acasă astfel. Acesta este 0040751084537.

„Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi din afara granițelor. (...) După ce vor fi centralizate datele, aeronavele TAROM vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare ca românii de peste graniță să ajungă acasă. Guvernul va continua să implementeze măsurile necesare pentru a veni în sprijinul cetățenilor afectați”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru, la finalul unei reuniuni convocate de urgență de premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Ulterior, MAE a venit cu câteva precizări suplimentare.

„Cetăţenii români aflaţi în străinătate, afectaţi de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, îşi pot notifica situaţia şi se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află - https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact şi Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro”, a transmis MAE.  

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Instituţia precizează că, în cazul grupurilor de turişti, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informaţiile obţinute de aceasta urmând a fi diseminate şi celorlalţi cetăţeni români din grup. 

Pentru cei blocați pe aeroporturile din România însă, români sau străini, Guvernul nu a anunțat niciun fel de soluție.

Blue Air a anunțat marți că sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România până luni, 12 septembrie. Compania a spus că e în incapacitatea de a mai opera zborurile, după ce Agenția Fondului de Mediu (AFM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a impus o poprire pe conturile sale.

ADVERTISING

Blue Air a precizat că sunt anulate doar zborurile cu plecare din România, însă aceste curse aveau și zboruri retur cu bilete deja vândute. În total, potrivit premierului Ciucă, doar marți sunt afectați în jur de 3.000 de pasageri.

Ministrul Mediului Tanczos Barna, a spus că nu este niciun motiv pentru anularea curselor și a explicat că Blue Air nu a respectat legea, așa cum au făcut-o celelalte companii aeriene, în privința certificatelor de gaze cu efect de seră.

Citește AICI tot ce știm până la acest moment despre criza Blue Air


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇