Câte Luni ar încăpea pe cer? Spectacolul ar fi total!

Câte Luni ar încăpea pe cer? Spectacolul ar fi total!

Poate te-ai întrebat și tu: ar putea Pământul să susțină mai mulți sateliți precum Luna? În orice caz, oamenii de știință și-au pus această întrebare și au venit și cu un răspuns.

În urma calculelor, aceștia au ajuns la concluzia că Terra ar putea susține încă doi sateliți naturali de mărimea Lunii și chiar mai mulți dacă aceștia ar fi mici.

Concluziile sunt bazate pe simulări detaliate care acoperă o perioadă de 3.000 de ani, scrie Science Alert.

Răspunsul la această întrebare nu e un simplu moft, ci oamenii de știință încearcă să înțeleagă mai bine cum s-a format Pământul și să găsească alte planete similare în Universul îndepărtat.

ADVERTISING

Simulările efectuate au fost limitate de distanțele dintre lunile ipotetice și Terra, precum și de distanțele dintre sateliții naturali. Un echilibru delicat este crucial pentru a împiedica un satelit să se îndepărteze în spațiu sau să se prăbușească peste planeta pe care o orbitează.

Au fost analizați, de asemenea, sateliți naturali de dimensiuni diferite: unul cu masa Lunii noastre, unul cu masa lui Pluto (aproape o șesime din dimensiunea Lunii noastre) și unul cu masa planetei pitice Ceres (de aproape o sută de ori mai mic decât Luna noastră).

ADVERTISING

În urma simulărilor, cercetătorii au concluzionat că Terra poate susține trei sateliți naturali de mărimea Lunii noastre actuale, până la patru sateliți naturali de mărimea lui Pluto și până la șapte de mărimea lui Ceres, presupunând că toți au aceleași dimensiuni (ceea ce este totuși puțin probabil).

”Nu toate lunile lui Jupiter și ale lui Saturn au aceeași dimensiune, așa că ne-am aștepta ca multiple luni să aibă dimensiuni diferite, iar pentru a ajunge la un răspuns absolut ar trebui să includem și această posibilitate”, a explicat Suman Satyal, fizician la Universitatea din Texas, Arlington, SUA.

ADVERTISING

Ipoteticele luni care ar fi fost vizibile de pe Pământ ar fi creat, fără îndoială, un adevărat spectacol pe cer. Acestea ar fi trebuit să orbiteze la diferite distanțe, astfel că ar fi apărut pe cer de diferite dimensiuni și ar fi fost în diferite faze lunare, se arată într-un raport publicat de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇