Ziua 169 de război: Noi bombardamente lângă centrala de la Zaporojie. Rusia - „stat sponsor al terorismului". Londra trimite rachete care bat la 80 km

Ziua 169 de război: Noi bombardamente lângă centrala de la Zaporojie. Rusia - „stat sponsor al terorismului". Londra trimite rachete care bat la 80 km
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Volodimir Zelenski anunță în ziua 169 de război că a expulzat armata rusă din regiunile nordice și din Insula Şerpilor.

Președintele Ucrainei mai spune că va veni timpul când rușii vor fugi din regiunea Harkov, din Donbas, din Crimeea.

De cealaltă parte, separatiştii pro-ruşi au acuzat forţele ucrainene de bombardarea unei fabrici de bere din oraşul ocupat Doneţk.

Marea Britanie şi Danemarca anunţă ajutor suplimentar pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete ghidate de precizie, care pot lovi ținte la o distanță de până la 80 km.

În schimb, Parlamentul din Letonia a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului", din cauza atacurilor asupra civililor din Ucraina. Iar Estonia îşi va închide granițele pentru cetățenii ruși cu vize Schengen.

Bombardamente au avut loc, din nou, în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie, iar un oficial britanic a spus că este puțin probabil ca Vladimir Putin să câștige vreodată războiul din Ucraina.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că armata rusă a fost ”expulzată” din regiunile nordice şi din Insula Şerpilor. ”Ei simt deja că a venit timpul să fugă din Herson şi din sudul ţării”, afirmă preşedintele, adăugând că ”va veni timpul când vor fugi din regiunea Harkov, din Donbas, din Crimeea”.
  • Durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care ar trebui să se gândească toţi cei care ajută Ucraina, declară Zelenski.
  • Separatiştii pro-ruşi au acuzat forţele ucrainene de bombardarea unei fabrici de bere din oraşul ocupat Doneţk, atac în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa şi care a declanşat o scurgere de amoniac.
  • Rusia a atacat zeci de ţinte militare şi civile în încercarea de a-şi stabili controlul deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, cu 120 de rachete care au lovit zona din jurul oraşului Nikopol (sud), au declarat responsabili ucraineni. Atacurile s-au soldat cu cel puțin 10 morți.
  • Cel puțin opt avioane de război rusești par să fi fost avariate sau distruse în exploziile de marți de la baza aeriană Saki din Crimeea, potrivit unor imagini din satelit recent publicate, ceea ce contrazice afirmațiile Rusiei.
  • Circa zece proiectile au căzut în timpul după amiezii în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, unele provocând un mic incendiu, care a fost stins.
  • De asemenea, compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a anunţat joi că centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată din nou de către ruşi, dar reprezentanţii companiei spun că situaţia este sub control. De cealaltă parte, separatiştii au acuzat Ucraina că a bombardat joi pentru a doua oară central nucleară, potrivit Reuters.
  • SUA au anunțat că sprijină apelurile pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie.
  • Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să câştige vreodată războiul din Ucraina, în condiţiile în care armata liderului de la Kremlin "a început să eşueze în mai multe zone", relatează DPA, citată de Agerpres.
ADVERTISING

Bani, grâu, cărbune şi arme

  • Embargoul european asupra cărbunelui rusesc intră în vigoare joi, la patru luni după adoptarea sa în cadrul celui de al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice.
  • Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu un acord internaţional semnat în iulie la Istanbul, a declarat miercuri un înalt oficial al ONU. Primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene transportau porumb sau alte produse alimentare.
  • Danemarca va acorda un alt ajutor financiar de 110 milioane de euro Ucrainei pentru „arme, echipamente și antrenament”.
  • Marea Britanie va trimite noi sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) în Ucraina, potrivit secretarului Apărării, Ben Wallace. „UK va oferi, de asemenea, un număr semnificativ de rachete M31A1 ghidate de precizie, care pot lovi ținte la o distanță de până la 80 km”, a anunțat Ministerul Apărării.
  • Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităţilor militare ale Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov, transmit Reuters şi DPA.
ADVERTISING

Vize şi diplomaţie

  • Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat, joi, împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi.
  • Estonia îşi va închide granițele pentru cetățenii ruși cu vize Schengen. Decizia va intra în vigoare într-o săptămână. Estonia, alături de Letonia și Finlanda, sunt țările prin care rușii intră în UE, pe granița terestră, în absența traficului aerian.
  • Parlamentul din Letonia a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului", din cauza atacurilor asupra civililor din Ucraina

Alte informații relevante

  • McDonald's va începe să redeschidă unele dintre restaurantele sale din Ucraina în lunile următoare, un simbol al revenirii la o oarecare normalitate în această ţară devastată de război şi o dovadă de sprijin după ce lanţul american de fast-food s-a retras din Rusia. Gigantul american al hamburgerilor şi-a închis restaurantele ucrainene după invazia Rusiei în urmă cu aproape şase luni, dar a continuat să plătească peste 10.000 de angajaţi McDonald's din această ţară, potrivit AP.
  • Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei, înainte de venirea iernii, a declarat joi vicepremierul Irina Verşciuk, citată de Reuters. În partea din Doneţk controlată de forţele ucrainene trăiesc circa 350.000 de oameni, iar 220.000 dintre aceştia - din care 52.000 de copii - trebuie să plece deoarece riscă să nu se poată încălzi la iarnă, din cauza distrugerilor provocate de război infrastructurii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇