- Pentru prima dată avem un semnal că Viktor Orban este dispus și la un HuExit.
- Tușnad este pentru Viktor Orban locul mesajelor ideologice și aceste mesaje vin din Transilvania, dar nu sunt pentru Transilvania.
- Este o politică de austeritate și lui Viktor Orban nu îi place acest cuvânt, nu face parte din vocabularul său, dar a fost nevoit să o impună, din cauza lipsei de bani din buget, cauzată de promisiunile din campania electorală și de refuzul Bruxelles-ului de a finanța Ungaria din fondul de reconstrucție post-pandemică.
- Filorusismul pragmatic al lui Orban a contagiat și baza electorală. Aceasta e o poziție semi-oficială în Ungaria: Occidentul e parțial responsabil de război, pentră că a provocat Rusia și cel provocat trebuie să răspundă, adică trebuie înțeles și Putin.
Mesajul radical transmis de Viktor Orban deloc întâmplător de la Tușnad, din Transilvania, indică faptul că știe că foarte probabil de data asta nu va primi banii de la Uniunea Europeană, că acest conflict cu Bruxelles-ul nu se rezolvă cu un compromis de ultim moment și atunci transmite bazei Fidesz să fie pregătită și pentru un HuExit, o ieșire din UE.
Are greutăți neașteptate și aceste dificultăți pot fi o explicație parțială pentru radicalizarea discursului lui Viktor Orban, pentru că vorbim și despre operațiunea de camuflaj ideologic, spune istoricul italian Stefano Bottoni, autorul volumului Orbán: Un despota in Europa, o monografie amplă despre traseul lui Viktor Orban, încă netradusă în limba română.
Din 2019, Stefano Bottoni este conferențiar la Universitatea din Florența, unde predă istoria Europei de Est și istorie universală. În limba română a publicat Lungul drum spre Occident: O istorie postbelică a Europei de Est (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021) și Moștenirea lui Stalin în România. Regiunea Autonomă Maghiară, 1952-1960, recent apărută la Editura Humanitas.
Viktor Orban a câștigat alegeri în Ungaria, cu un scor confortabil, dar iată-l în campanie. Care este miza lui Viktor Orban?
În primul rând, miza se referă la greutățile prin care regimul lui Viktor Orban trece în ultima vreme, cu două săptămâni în urmă Viktor Orbana a anunțat o reformă fiscală care afectează foarte dur micile întreprinderi, firmele, vorbim despre o jumătate de milion de persoane care aveau un regim fiscal bun, introdus chiar de guvernul Fidesz acum 12 ani. Acest regim fiscal este acum desființat și oamenii au avut la dispoziție numai o lună, pentru a se reinventa din punct de vedere economic. A fost o lovitură foarte dură pentru clasa de mijloc.
În al doilea rând, avem problema energetică. Ca toată Europa, Ungaria avea un sistem de plată foarte puternic subvenționat de stat. Acest sistem nu a fost complet desființat, dar s-a stabilit un prag peste care cetățenii, consumatorii vor plăti. Asta înseamnă că o parte bună a consumatorilor, din luna august va plăti mult mai mult decât înainte.
Este o politică de austeritate și lui Viktor Orban nu îi place acest cuvânt, nu face parte din vocabularul său, dar a fost nevoit să o impună, din cauza lipsei de bani din buget, cauzată de promisiunile din campania electorală și de refuzul Bruxelles-ului de a finanța Ungaria din fondul de reconstrucție post-pandemică. Acest deficit bugetar puternic l-a făcut pe Orban să recurgă la o politică de austeritate.
Viktor Orban nu a vorbit despre asta, nu a spus nicio vorbă despre asta în discursul de la Tușnad, dar tema era virtual acolo. Are greutăți neașteptate și aceste dificultăți pot fi o explicație parțială pentru radicalizarea discursului lui Viktor Orban, pentru că vorbim și despre operațiunea de camuflaj ideologic.
De ce de la Tușnad, și nu de la Budapesta, acest atac asupra Uniunii Europene?
Pentru că Viktor Orban nu ține discursuri la Budapesta. Orban a ținut primul său discurs politic în 1998, la Tușnad. Tabăra de vară de la Tușnad a fost înființată în 1990, are o tradiție foarte bogată, fără Orban în primii ani. Fidesz este printre organizatorii acestei tabere, care a fost un loc de întâlnire pentru intelectualii maghiari și români, din Transilvania și din Ungaria. Din 2010, când a revenit la guvernare, Tușnad este pentru Viktor Orban locul mesajelor ideologice și aceste mesaje vin din Transilvania, dar nu sunt pentru Transilvania.
Maghiarii din Transilvania nu sunt destinatarii acestor mesaje. Destinatarii sunt alegătorii maghiari din Ungaria și din lume. Mesajul lui Orban este universal și nu e întâmplător că un discurs așa de dur, de violent a fost pronunțat la Tușnad.
Mesajul pentru Uniunea Europeană, așa cum au remarcat și politologi din Ungaria, este că pentru prima dată avem un semnal că Viktor Orban este dispus și la un HuExit și se pregătește, din punct de vedere politic, propagandistic, ideologic pentru o asemenea stategie. Nu era cazul până acum.
Mesajul atât de violent, cu teze rasiale, indică faptul că Viktor Orban știe că foarte probabil de data asta nu va primi banii de la Uniunea Europeană, că acest conflict cu Bruxelles-ul nu se rezolvă cu un compromis de ultim moment, ca de obicei, ci este un conflict nerezolvabil. Dacă acest conflict de prelungește și Ungaria nu primește banii, ajungem în punctul care a fost explicit indicat de Viktor Orban: Ungaria plătește mai mult la bugetul UE decât primește.
O propoziție auzită și la Brexit.
O opoziție la HuExit în rândul membrilor Fidesz avea până acum o explicație rațională: dacă primim bani europeni, ce rost are să ieșim din Uniunea Europeană, este o nebunie? Dar dacă situația se schimbă, avem un cadru nou și nu știm acum ce se va întâmpla, dar Viktor Orban a semnalat pentru prima dată o viziune clară despre alternativă.
Nu știm dacă alternativa se va realiza, sondajele spun că în momentul de față, majoritatea covârșitoare a populației din Ungaria sprijină statul de membru al Uniunii Europene, dar nu știm ce se va întâmpla.
Arată a șantaj practicat de Viktor Orban la adresa Uniunii Europene.
Da, este similar unui șantaj, dar este și un mesaj pentru baza partidului: „Băieți, poate trebuie să ne pregătim pentru ceva neobișnuit”.
Cum arată totuși pentru maghiari faptul că Viktor Orban preia retorica, tezele lui Vladimir Putin? Și Ungaria are aceeași traumă legată de Rusia, ca toate statele din spațiul ex-comunist, iar acum arată ca un proxy al Rusiei.
Dreapta maghiară, istoric vorbind, din perioada interbelică încoace, a menținut, la fel ca dreapta din România și cea din Polonia, o perspectivă ostilă față de Rusia. Era anticomunistă și antisovietică, era genetic astfel.
Viktor Orban, nu mai târziu de 2007 – 2008, acuza deschis, în repetate rânduri, guvernul socialist că vinde țara rușilor. Era pe o poziție absolut anti-rusească și anti-Putin.
Când a revenit la putere, în 2010, și-a schimbat poziția radical și acolo începe povestea lui Viktor Orban cu Putin. Foarte interesant, acest filorusism pragmatic al lui Orban a contagiat și baza electorală. Astăzi, avem o situație în Ungaria și care susținătorii Opoziției sunt pe o poziție anti-Putin și filo-ucraineană și susținători ai lui Orban sunt pe o poziție dacă nu deschis filorisă, măcar pe una de ambiguitate.
De pildă: „războiul e rău, noi suntem pentru pace”, este o poziție similară mai multor partide din Italia și chiar a Varticanului – dar spun că războiul e rău, nu Putin, care a agresat un stat suveran! Aceasta e o poziție semi-oficială în Ungaria: Occidentul e parțial responsabil de război, pentră că a provocat Rusia și cel provocat trebuie să răspundă, adică trebuie înțeles și Putin. Presa din Ungaria în proporție de 90% e controlată de guvern și propaganda pro-rusească sau ostilă regimului de la Kiev au influențat puternic opinia publică.
Comparativ cu alte țări din UE, Ungaria, alături de Italia, Bulgaria sunt țări unde solidaritatea cu Ucraina este la nivelul cel mai scăzut. Mai mult de 50 de procente, dar foarte departe de procentul de 95% din Polonia, Țările Baltice. Din acest punct de vedere, Ungaria este o excepție în Blocul de Răsărit.
A riscat Viktor Orban chiar și Grupul de la Vișegrad.
Foarte interesantă, notată mai puțin după discursul de sâmbătă, e referința la Vișegrad, pe un ton de condoleanțe. Am avut impresia că Vișegrad este un obiect al trecutului, nu mai crede în blocul de la Vișegrad.
Noi știm că Vișegrad este o alianță cu geometrie variabilă, de interese temporare, dar acum avem situația în care poziția geopolitică a Ungariei este total diferită și țările din fosta Cehoslovacie s-au alăturat Poloniei. Ungaria a rămas singură.