Așa-zisul ministru de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, spune că regiunea separatistă a Republicii Moldova își continuă parcursul cu scopul alipirii la Rusia.
„Vectorii de politică externă ai Transnistriei rămân neschimbați: independența și integrarea în Federația Rusă, lucru aprobat la referendumul din 2006”, a spus Ignatiev, într-o conferință de presă, potrivit agenției ruse TASS.
Referendumul de care vorbește el, organizat pe 17 septembrie 2006, a avut două întrebări: dacă locuitorii vor să renunțe la independență și să fie parte din Republica Moldova și dacă își doresc independența și sunt de acord cu o posibilă integrare viitoare în Federația Rusă.
96,6% s-au opus primei variante și 98,07% au răspuns Da la a doua. UE, România (la acel moment încă nu eram membru UE), SUA, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Croația și Norvegia au refuzat să accepte rezultatele referendumului, catalogându-l drept ilegal. Serghei Lavrov, și atunci ministru de Externe al Rusiei, a spus că referendumul a fost „democratic și deschis”.
Autoritățile separatiste își redeclaraseră intenția de a face din regiune teritoriu rus și în martie, după ce președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Mai recent, la jumătatea lunii iunie, Ignatiev amenința chiar cu războiul, în cazul în care Chișinăul va primi arme din partea NATO.
Ziua 149: Rușii își pierd din forță, dar Putin plănuiește o nouă ofensivă la scară mare în 2023