Știai că în orice moment ficatul tău nu este mai bătrân de trei ani?

Știai că în orice moment ficatul tău nu este mai bătrân de trei ani?

Ficatul este un organ esențial, dar și extraordinar, deopotrivă, capabil să se regenereze singur pentru a se recupera după „luptele” de zi cu zi, în încercarea de a curăța organismul de toxine. Despre funcția sa de auto-reparare se știa de multă vreme, dar se credea că aceasta devine mai puțin puternică pe măsură ce înaintăm în vârstă. Greșit, arată un studiu recent.

În cadrul cercetării au fost analizate mai multe astfel de organe de la persoane decedate, tineri și bătrâni, iar concluzia a fost că ficatul rămâne „tânăr” chiar și atunci când noi suntem bătrâni.

ADVERTISING

Conform unui raport publicat de Cell Systems și citat de IFL Science, oamenii de știință au descoperit că, deși există unele celule cu viață mai lungă, în medie, ficatul nu îmbătrânește mai mult de 3 ani.

”Indiferent dacă ai 20 sau 84 de ani, ficatul tău ajunge, în medie, la o vârstă de mai puțin de 3 ani”, a explicat dr. Olaf Bergmann, liderul grupului de cercetare de la Centrul pentru Terapii Regenerative Dresden (CRTD) de la TU Dresden, Germania.

Totuși, chiar dacă, practic, ficatul nu va avea niciodată mai mult de trei ani, asta nu înseamnă că daunele nu se pot acumula, deoarece nu toate celulele se regenerează în același ritm, unele rămânând pe loc până la un deceniu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇