Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu a primit nicio solicitare din partea autorităţilor ruse privind survolul vreunei aeronave care să îl transporte pe Serghei Lavrov.
„Din datele pe care le am la nivelul Guvernului, pot să vă confirm că, cel puţin până la momentul organizării briefingului de presă, Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu primise nicio solicitare de la autorităţile ruse privind survolul vreunei aeronave care să îl transporte pe ministrul rus de Externe”, a declarat Dan Cărbunaru, întrebat la finalul reuniunii Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dacă a existat o astfel de solicitare către autorităţile române.
E adevărat însă că România și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești încă din 26 februarie.
O vizită pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov ar fi trebuit să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian.
Interdicţia cu privire la folosirea spaţiului aerian este o consecinţă a ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.
Drept urmare, Rusia a anunțat oficial că tratează ca pe un act ostil refuzul vecinilor Serbiei de a acorda culoar de zbor pentru avionul care ar fi trebuit să-l aducă pe Lavrov la Belgrad.
Ba chiar șeful Agenției spațiale ruse a amenințat cu rachetele nucleare Sarmat inclusiv România.
„De asta e bine că avem Sarmat. Nu vom cere voie nimănui când vor zbura către lașii de bulgari, ranchiunoșii de români și către muntenegrenii care au trădat istoria noastră comună. Sau către multe alte țări, cum ar fi Suedia”, a scris pe Twiiter Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos.