Președintele american Joe Biden și liderii G7 s-au întâlnit duminică, online, cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și au discutat despre acțiunile suplimentare pe care SUA și aliații săi le întreprind pentru a sancționa Rusia pentru invadarea Ucrainei.
Astfel, vor fi sancționate cele mai mari trei canale de televiziune ale Rusiei și va exista un angajament din partea fiecărui stat membru al G7 de a elimina treptat importurile de petrol din Rusia, potrivit unui înalt oficial al administrației Casei Albe, citat de CNN.
„Acesta este deja un eșec pentru Putin și vom continua să sprijinim luptele curajoase duse de poporul Ucrainei, să-l ascultăm pe președintele Zelenski și să ne angajăm din nou că îl vom ajuta”, a declarat oficialul.
El a adăugat că sancțiunile vor evidenția, de asemenea, modul în care președintele rus Vladimir Putin „dezonorează” sacrificiile făcute de cetățenii ruși sovietici, dintre care milioane de oameni și-au pierdut viața pentru a învinge fascismul în timpul celi de-Al Doilea Război Mondial.
„Putin dezonorează acele sacrificii răspândindu-și minciunile, dezinformarea sa despre barbaria pe care o comite în Ucraina. Este într-adevăr o șansă de a spune adevărul și de a demonstra unitatea noastră continuă”, a spus acest oficial.
Noile sancțiuni vor bloca accesul instituțiilor media controlate de Kremlin la agenții de publicitate din SUA și la tehnologia de producție, vor interzice Rusiei să folosească servicii furnizate de SUA, cum ar fi managementul sau consultanța corporativă și contabilitatea.
Ziua 74 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
Totodată, vor fi aproximativ 2.600 de restricții de viză pentru oficiali ruși și belarusi și vin și primele sancțiuni împotriva directorilor Gazprombank - instituția prin care cea mai mare parte a Europei cumpără gaz rusesc.
„Luate împreună, acțiunile de astăzi sunt o continuare a scoaterii Rusiei din sistemul financiar și economic global. Și mesajul este că nu va exista niciun adăpost sigur pentru economia rusă dacă invazia lui Putin continuă”, a declarat oficialul american.
Sancțiunile americane și occidentale care au fost impuse Rusiei de la invazia în Ucraina pe 24 februarie a împins economia rusă într-o recesiune profundă.
Cele trei rețele de televiziune sancționate duminică de SUA – Channel One Russia, Television Station Russia-1 și NTV Broadcasting Company – au primit peste 300 de miliarde de dolari în venituri din publicitate din țările occidentale chiar anul trecut, potrivit oficialului.
„Nu îi vom ajuta să transmită minciunile pe care le auziți de la Putin în fiecare zi”, a spus el.
Oficialul a ținut să precizeze că sancțiunile împotriva directorilor Gazprombank sunt doar acțiuni împotriva liderilor importantei instituții financiare și nu o sancțiune totală împotriva băncii în sine, cu care europenii trebuie să facă afaceri pentru a continua să achiziționeze gaze rusești.
„Nu înghețăm activele Gazprombank și nu interzicem orice tranzacție cu Gazprombank. Îi sancționăm pe unii dintre directori”, a spus acest oficial.
SUA au sancționat și Promtekhnologiya LLC, care produce arme cum ar fi puștile folosite de forțele ruse în Ucraina, iar Comisia de Reglementare Nucleară nu va mai permite nici exportul de uraniu, plutoniu sau alte produse conexe nucleare.