Când ai de asimilat o cantitate mare de informație – poate că urmează un examen important – orice truc care te-ar putea ajuta să înmagazinezi mai bine și mai mult, poate în timp mai scurt, e binevenit. Iar știința poate să ajute în astfel de situații, oricât ar părea de ciudate unele ipoteze. Verificate, totuși, de studii științifice.
Un experiment aparent ciudat a fost pus la cale în SUA, iar concluzia a fost că un gest simplu, cum ar fi strângerea pumnului drept, ajută la o mai bună reținere a informațiilor. Acesta ar trebui corelat cu strângerea pumnului stâng, atunci când trebuie să o redai, să împărtășești ceea ce ai reținut, la examen.
În cadrul unui studiu, subiecții au reținut mai ușor și mai multe cuvinte dintr-o lungă listă atunci când au strâns pumnul drept timp de 90 de secunde, se arată într-un raport publicat de prestigiosul jurnal Plos One.
Subiecții, cu vârste cuprinse între 18 – 48 de ani, toți dreptaci, au fost puși să strângă celălalt pumn în momentul în care trebuiau să-și reamintească informațiile, dovedindu-se că în absența acestui gest amintirile erau mai puține și de mai proastă calitate.
Psihologii americani, cei care au pus la cale experimentul, spun că atunci când se strânge pumnul se activează în creier niște regiuni aflate în strânsă legătură cu memoria.
După cum a explicat Ruth Propper, de la Universitatea de Stat Montclair, din New Jersey, studii anterioare au arătat că strângerea pumnului stâng activează emisfera dreaptă și invers. Bonus sau nu, sentimente puternice de fericire sau de furie apar la strângerea pumnului drept, în timp ce tristețea și anxietatea apar la încleștarea celui stâng.
Pentru procesarea informațiilor memorate se folosesc ambele emisfere cerebrale, stânga pentru stocare și dreapta pentru reactivare, se mai arată în raport.