De ce nu dă Nicușor Dan aviz pentru defrișarea a DOI arbori din centrul Bucureștiului, cu riscul de a plăti despăgubiri de peste 300.000 de euro

De ce nu dă Nicușor Dan aviz pentru defrișarea a DOI arbori din centrul Bucureștiului, cu riscul de a plăti despăgubiri de peste 300.000 de euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Municipiului București (PMB) nu a emis încă un aviz de defrișare a 2 arbori pentru care Tribunalul București l-a obligat încă din februarie pe Nicușor Dan să achite despăgubiri în valoare de 317.348 de euro.

Banii ar urma să ajungă la o cunoscută firmă de construcții, printre ai cărei beneficiari se numără miliardarul rus Oleg Deripaska.

În ciuda insistențelor Spotmedia.ro, nici Nicușor Dan și nici PMB nu vor să spună cine întârzie, de fapt, eliberarea respectivului aviz și nici de ce o face.

Pe 1 februarie, Tribunalul București i-a dat dreptate, în primă instanță, societății Centrum Bucharest Development SRL într-un proces în care se îndreptase împotriva: lui Nicușor Dan (atât în nume propriu, cât și în calitate de primar general), a PMB, Direcției de Mediu din cadrul PMB și a Municipiului București.

Centrum Bucharest Development SRL reclamă că, din cauza pârâților, nu a primit la timp un aviz de defrișare a DOI arbori. În consecință, n-a putut construi, la timp, ce își propusese pe terenul unde cresc acei arbori și astfel a suferit până la data de 30 iulie 2021 pierderi de 317.348 de euro.

dosar-Strabag-1

Tribunalul București a decis că primarul general trebuie să-i achite companiei Centrum Bucharest Development SRL uriașa despăgubire în cuantum de 317.348 de euro. În plus, instanța a decis că instituția trebuie să-i emită firmei avizul de defrișare solicitat.

ADVERTISING

Iar dacă nu o face riscă penalități de 1.000 de lei pe zi, de la momentul în care hotărârea rămâne definitivă. Pe 5 aprilie, Direcția de Mediu din PMB și primarul general au făcut recurs (deci hotărârea nu rămâne definitivă, iar penalitățile de 1.000 de lei/zi nu se calculează, momentan - n.red.).

cai-de-atac

De ce n-ar trebui defrișați cei doi arbori?

La finalul lunii februarie, Spotmedia.ro l-a întrebat pe Nicușor Dan de ce a luat decizia de a nu aviza defrișarea celor doi arbori.

Este adevărat că primăria ar trebui să evite, pe cât posibil, orice defrișare de arbori sănătoși, în condițiile în care – potrivit unui raport al Fundației Comunitare București – în oraș sunt deja mai puțini arbori decât oameni.

Problema este că refuzul sau întârzierea în avizarea defrișărilor ar trebui să aibă temei legal. În caz contrar, solicitantul ar putea câștiga despăgubiri care să i se achite din banii publici, ai bucureștenilor. Și până la urmă tot ar ajunge să taie copacii.

Din păcate, deși a primit întrebările noastre, Nicușor Dan nu a dorit să răspundă, la acel moment.

În consecință, am solicitat informațiile în scris, în baza Legii 544/2001. PMB n-a răspuns în termenele legale. Abia în a 48-a zi, instituția ne-a dat un răspuns parțial.

ADVERTISING

Mai exact, PMB ne-a transmis că arborii pe care Centrum Bucharest Development SRL vrea să-i taie se află pe un teren de pe strada Tudor Arghezi nr. 4, din Sectorul 2.

Arborii sunt: Ailanthus (fals oțetar) și Catalpa.

Suprafața respectivă se află în Zona Protejată nr. 21 - Jean Louis Calderon Polonă. E o zonă cu grad maxim de protecție unde ar trebui intervenit doar pentru conservarea valorilor culturale, istorice și arhitecturale curente. Nu se pot construi clădiri mai înalte de 16 metri.

PUG-1

Dar – după cum se poate vedea în baza de date cu documente a PMB – Centrum Bucharest Development are un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul General prin intermediul HCGMB 510/17.09.2019.

Acel PUZ îi permite firmei să construiască acolo o clădire de cel mult 28 de metri înălțime, care să găzduiască birouri și/sau camere de hotel.

Tudor-Arghezi-4

În planșa afișată în timpul dezbaterii publice a PUZ-ului pentru Str. Tudor Arghezi nr. 4, nu figurează, într-adevăr, și câțiva arbori. Dar nu e foarte clar dacă sunt marcați întocmai cei a căror defrișare vrea să o împiedice primarul general.

harta-zona-cu-arbori

Jurnaliștii Hotnews.ro au transmis zilele trecute că pentru lucrările la imobilul înalt de pe strada Tudor Arghezi nr. 4 exista deja, încă din mandatul Gabrielei Firea, autorizație de construire. Și că șantierul e deja în lucru.

ADVERTISING

Cine trebuie să elibereze avizul

Am întrebat PMB când a solicitat Centrum Bucharest Development SRL avizul pentru defrișarea celor 2 arbori. De asemenea, am vrut să știm care este circuitul unui astfel de document, în instituție. Practic pe la cine trebuie să treacă azivul, etapă cu etapă, până când se obține aprobarea.

„Prima solicitare pentru emiterea avizului de specialitate a fost depusă la Registratura PMB în data de 21.01.2020 de către proprietarul legal al terenului din str. Tudor Arghezi nr. 4, prin împuternicit.

Societatea a depus solicitare de emitere aviz de defrișare pentru doi arbori situați pe terenul din str. Tudor Arghezi nr. 4, care împiedică realizarea lucrărilor de construire pe teren și a depus în completare documentele solicitate de către expertul Serviciului Avize și Acorduri din cadrul Direcției de Mediu.

Serviciul Avize și Acorduri emite avize de specialitate pentru vegetația dendrologică (defrișare, toaletare, reduceri și regenerări de coronament, transplantare, amenajare/reamenajare spații verzi). (...)

După întocmirea avizului de specialitate, acesta este semnat de către expertul serviciului, șeful Serviciului Avize și Acorduri, Directorul Direcției de Mediu și transmis la Cabinet Viceprimar pentru acord, apoi este trimis la Cabinet Primar pentru aprobare Primar General”, a precizat PMB, la solicitarea spotmedia.ro.

La acest moment, „avizul de specialitate pentru defrișarea celor 2 arbori situați pe terenul din str.
Tudor Arghezi nr. 4 a fost întocmit de către expertul Serviciului Avize și Acorduri care a instrumentat dosarul și se află pe fluxul de avizare-aprobare”, a mai transmis PMB.

Instituția nu a dorit să precizeze unde anume s-a blocat avizul, pe acest circuit.

Cât a întârziat primăria cu avizul

Am întrebat la PMB și care este termenul în care trebuie să fie emis acest aviz de defrișare, potrivi legii. PMB a răspuns evaziv.

Mai exact, ne-a transmis că termenele sunt prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind soluționarea petițiilor. Din înțelegerea noastră, este vorba de cel mult 60 de zile.

Problema este că PMB n-a dorit să menționeze clar când a depus Centrum Bucharest Development SRL documentația completă și de când curg cele 60 de zile.

Am întrebat dacă nu cumva firma a defrișat deja arborii fără să aibă avizul PMB.

„La nivelul Direcției de Mediu nu există informații cu privire la defrișarea acestora”, a transmis instituția.

Potrivit informațiilor comunicate de PMB, chiar dacă primește autorizație de defrișare, firma va trebui să planteze câte 10 arbori pentru fiecare dintre cei pe care îi taie, potrivit Anexei 1 a HCGMB nr. 304/2009.

Cine deține firma care vrea să defrișeze arborii din zona istorică a Capitalei

Centrum Bucharest Development SRL are un singur acționar, potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro.

Este vorba de societatea de construcții Strabag AG. La rândul ei, această societate are 3 administratori (doi români și unul austriac) și doi beneficiari reali. Aceștia sunt: Hans Peter Haselsteiner (om de afaceri și fost parlamentar în Austria) și Oleg Vladimirovici Deripaska, celebrul miliardar rus despre care The Guardian scria în luna martie a acestui an că este unul dintre favoriții lui Putin.

centrum

Deripaska a fost, însă, unul dintre primii oligarhi care a solicitat public încetarea violențelor din Ucraina.

Ce urmează

Situația se va clarifica tot în instanță, la judecarea recursului înaintat de municipalitate. Dacă instanța îi va da dreptate primarului general, atunci e posibil ca ridicarea acestei clădiri într-o zonă istorică protejată a Capitalei să întârzie.

Dacă, însă, va câștiga Centrum Bucharest Development SRL, este posibil ca arborii să fie defrișați, iar primarul general să achite despăgubirile. Ceea ce nu i-ar folosi niciunui bucureștean. Dimpotrivă, ar fi o risipă de bani publici și dovada uneor decizii administrative neinspirate.

spotmedia.ro va urmări desfășurarea procesului și vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇