Cum vrea Guvernul Ciucă să-i ajute pe români: vouchere, amânare la plata ratelor, credite garantate de stat și șomaj tehnic

Cum vrea Guvernul Ciucă să-i ajute pe români: vouchere, amânare la plata ratelor, credite garantate de stat și șomaj tehnic

Programul „Sprijin pentru România” pe care membrii coaliției de guvernare îl vor prezenta în după-amiaza zilei de luni, 11 aprilie, cuprinde acordarea de vouchere pentru românii cu venituri mici, creșterea valorii bonurilor de masă, dar și garantarea unor împrumuturi pentru familii tinere și studenți.

De asemenea, pachetul conține măsuri care să-i sprijine pe întreprinzătorii care au probleme din cauza valului de scumpiri din ultima vreme.

Şedinţa coaliţiei care va aproba toate acestea începe la ora 16:00.

Iată măsurile pe care vor să le aplice PNL, PSD și UDMR pentru fiecare categorie de beneficiar, în parte, potrivit informațiilor News.ro.

Vouchere, facilități pentru majorarea salariului minim, creșterea normei de hrană și amânare la plata ratelor

Coaliția de guvernare spune că vrea să susţină nivelul de trai pentru românii cu venituri mici.

În context, vrea să acorde vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârşitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru cele 151.000 de gospodării cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei, pentru cele 168.000 de persoane care primesc Venit Minim Garantat, pentru cele 864.533 de persoane cu dizabilităţi şi pentru cei 3.498.875 de pensionari cu un venit mai mic de 1.500 de lei.

ADVERTISING

Cheltuiala totală s-ar ridica la 936.481.600 de milioane de euro până la sfârşitul anului. Asta înseamnă 0,35% din PIB, așa cum a fost el estimat de Comisia Națională de Prognoză pentru anul 2022.

Banii ar urma să vină din fonduri europene, prin POAD.

Pentru 156.000 de elevi care iau deja burse sociale și care provin din familii cu venituri mici, coaliția vrea să dea vouchere de 30 de euro lunar pentru o perioadă de 7 luni (aprilie- iunie şi septembrie- decembrie 2022) pentru alimente, rechizite şi haine.

Măsură ar costa 32.760.000 de euro, adică 0.012% din PIB, iar banii ar urma să vină tot din fonduri europene.

Pentru angajatorii care vor să crească salariile angajaților cu venituri reduse cu 200 de lei, Guvernul a pregătit o scutire de taxe (pentru cei 200 de lei acordați în plus – n.red.).

Pacienților, Guvernul vrea să le asigure dublarea normei de hrană de la 11 lei la 22 de lei/zi. Ar costa 3 milioane de lei, iar banii vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.

ADVERTISING

Valoarea tichetelor de masă ar urma să crească, de la 1 iunie, la 30 de lei, iar în agricultură și industria alimentară, salariul minim ar urma să fie de 3.000 de lei, ca în construcții.

Cine nu își poate plăti ratele va primi o amânare de 12 luni.

Ajutor pentru familiile tinere și studenți

Coaliția vrea să lanseze programul „Family Start”. Prin intermediul lui, va garanta credite de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat (exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare), pentru unele cheltuieli de necesitate cum ar fi: plata cheltuielilor cu cresa, gradinița, școala și after school-ul, cumpărarea de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii (inclusiv licență, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe).

Ar primi acești bani circa 10.000 de români cu vârste între 18 și 45 de ani neîmpliniți. care își întemeiază o familie și care au venituri nete de până la maxim 7.500 lei pe familie/lună.

ADVERTISING

Printr-un alt program, care se va numi „Student Invest”, coaliția vrea să garanteze studenţilor credite în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.

Studenții cu vârste între 18 și 31 de ani neîmpliniți vor putea împrumuta banii pentru:  taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat, pentru publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti etc.

Ce ajutor primesc antreprenorii

Pentru antreprenori, coaliția a pregătit următorele măsuri:

  • cadrul pentru ajustarea contractelor în derulare care vizează investiţiile publice. Se vor suplimenta sumele aferente contractelor de investiţii în derulare având în vedere creşterile de preţuri la materialele de construcţii. Banii pentru suplimentare vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării.
  • se va relua schema de ajutor de stat pe HG 807/2014. Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu buget estimat de 1 miliard de lei. Banii vor veni de la Ministerului Finanţelor.
  • va începe un program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori. Va fi o schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat, dar şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de benficiari). Banii vor veni de la Ministerul Transporturilor.
  • se vor acorda granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 şi poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanţare: Fonduri Europene, prin POCU.
  • se vor aplica măsuri de șomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii).
  • se va adopta ordonanță de urgență pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale care vizează investiţii publice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇