Ciolacu spune că s-a ajuns la un acord pentru amânarea ratelor pentru români, bancherii nu confirmă

Ciolacu spune că s-a ajuns la un acord pentru amânarea ratelor pentru români, bancherii nu confirmă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea joi că există varianta amânării ratelor la bănci pentru români, această măsură fiind discutată şi cu băncile, cu care s-a ajuns la un acord.

”Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată şi cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare măsură şi se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens şi am constatat necesitatea şi cel mai important este că colaborăm astfel încât Guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, a spus Marcel Ciolacu. 

ADVERTISING

Însă bancherii nu au confirmat acest acord, răspunsul lor oficial fiind: „No comment“, scrie ZF.

Totodată, potrivit Profit.ro, bancherilor li s-a arătat un draft al unei propuneri care ar replica aproape identic moratoriul din pandemie, cu aplicare generalizătă, oricărui client care solicită și dă o declarație pe proprie răspundere că e afectat.

Nici Banca Națională a României nu a văzut proiectul lui Ciolacu. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, într-o intervenție la Profit TV, că banca centrală nu poate comenta pe marginea unui proiect pe care nu l-a primit oficial.

ADVERTISING

Motivul pentru care Finanțele vor ca băncile să accepte noi amânări în plata ratelor este creșterea facturilor la utilități.

Dar în cazul moratoriilor aplicate în pandemie băncile au putut amâna ratele fără să fie obligate să constituie provizioane suplimentare și să își treacă clienții în default, deoarece la nivelul Autorității Bancare Europene (EBA) și Băncii Centrale Europene (BCE) au fost acceptate excepții speciale de la regulile de prudențialitate, iar băncile naționale din statele UE au permis la rândul lor astfel de excepții.

ADVERTISING

Acum, însă, situația nu mai este valabilă pentru a permite aceleași condiții de suspendare a plății ratelor și în cazul statelor afectate de creșterea prețurilor la utilități.

O nouă întâlnire între reprezentanții băncilor și Ministerul Finanțelor ar urma să aibă loc azi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇