Ucraina a supraviețit eroic și celei de-a 47-a zi de război. Sirenele au sunat, la primele ore ale dimineții, în aproape toată țara.
Trupele ruse s-au regrupat în estul Ucrainei, în Donbas, unde ucrainenii spun că urmează marea bătălie în zilele ce vin. Însă chiar dacă în restul țării pare că lucrurile s-au mai liniștit, analiștii spun că e doar calmul dinaintea furtunii.
Între timp, Putin a numit un nou general la comanda războiului, cunoscut pentru că a lăsat în urmă mulți civili morți în Siria, iar Zelenski a avertizat că Europa - și nu Ucraina - este ținta principală a lui Putin. Frustrat însă că nu are nicio victorie majoră într-o lună jumătate, liderul de la Kremlin a ordonat epurări în FSB.
Frustrarea sa va crește însă în curând, pentru că se va întâmpla ceea ce el a încercat să prevină: extinderea NATO. Finlanda și Suedia vor depune în curând cererile oficiale de aderare la Alianță. Între timp, UE pregătește al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Cu fiecare zi care trece ies la lumină noi orori comise de invadatorii ruși. Despre ele a vorbit cancelarul Austriei cu Vadimir Putin, la Moscova. Știm ce i-a spus, dar nu știm dacă a obținut ceva.
E clar însă că se intră într-o nouă etapă a războiului - confruntarea militară directă, sângeroasă, pe un teritoriu vast, în estul Ucrainei, arată analizele NATO, citate de Mircea Geoană.
Tot azi Parisul a anunțat că a identificat, în urma unei ample operațiuni specifice, 6 spioni ruși care operau pe teritoriul Franței și care vor fi returnați Moscovei.
Ucraina va trebui nu doar reconstruită, după încheierea bombardamentelor, ci și curățată de mine terestre. Pe aproape jumătate din teritoriul ei rușii au plantat mine, spun autoritățile de la Kiev.
Tot ce s-a întâmplat duminică, 10 aprilie, în ziua 46 de război în Ucraina.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 11 aprilie, ziua 47 de război:
23:30 - Vladimir Kara-Murza, un critic important al Kremlinului care a supraviețuit până acum la două tentative de otrăvire, a fost reținut azi în apropierea cladirii din Moscova în care locuiește, informează un lider al opoziției ruse și mass-media.
”Deocamdată nu este clar de ce a fost reținut”, a comentat Ilya Yashin pe Twitter. Politicianul a declarat pentru CNN că a aflat vestea de la avocatul lui Kara-Murza, iar agenția de stat rusă RIA Novosti a confirmat informația.
23:00 - Batalionul Azov susține că rușii au folosit în această seară o substanță toxică, de origine necunoscută, împotriva militarilor și civililor din Mariupol, victimele suferind de probleme respiratorii. Atacurile chimice sunt interzise de convențiile internaționale.
22:38 - Viceprimarul oraşului Mariupol Serghei Orlov dezminte anunțul făcut anterior de liderul separatiștilor din Donețk și spune că luptele continuă, și că ”ruşii au ocupat temporar o parte a oraşului”, în timp ce ”soldaţii ucraineni continuă să apere părţile centrale şi de sud ale oraşului, precum şi zonele industriale".
De asemenea, comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valerii Zalujni, a scris pe Facebook că armata are încă linii de comunicare stabile şi deschise cu soldaţii săi în interiorul oraşului.
22:11 - Franţa a decis să expulzeze şase spioni ruşi care au operat sub acoperirea ambasadei lor la Paris şi "ale căror activităţi s-au dovedit a fi contrare intereselor sale naţionale". Decizia Ministerului francez de Externe a fost luată după o ”investigație foarte îndelungată”, care a scos la iveală ”o operaţiune clandestină desfăşurată de serviciile de informaţii ruse pe teritoriul nostru".
21:10 - Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, anunță că ”reluarea ofensivei de către partea rusă este iminentă”.
”Avem toate indiciile. Vom avea iminent intrarea în a doua etapă a acestui război, mai complexă, diferită ca natură, pe un spațiu mult mai larg de teren - o etapă mai complicată a acestui razboi, care o să se prelungească. Va avea o componentă militară mult mai apropiată de un război clasic. Vom avea și multiple victime”, a mai spus, printre altele, Mircea Geoană, într-o intervenție la Digi24.
19:20 - Invadatorii ruşi au tras asupra a mii de maşini civile, ucigând pe cei care fugeau din calea războiului, relatează Agerpres într-un reportaj emoționant realizat în Ucraina.
”Pe unele maşini, care încă mai pot fi observate pe marginea drumului din localităţile din apropiere de Kiev, se putea vedea scris, ca semn distinctiv, "Copii". În multe cazuri, tancurile au trecut pur şi simplu peste autoturisme, strivindu-i pe cei care se aflau în interior. În alte cazuri, focurile lansate asupra vehiculelor civile au provocat explozia acestora”, mai arată Agerpres.
19:00: Cancelarul Austriei a făcut primele declarații după întâlnirea cu Putin: Discuția a fost deschisă și dură. Acest război trebuie oprit.
18:30 - Guvernul Croaţiei anunță expulzarea a 24 de diplomaţi şi funcţionari din cadrul Ambasadei Rusiei, urmând deciziile similare luate de alte state europene.
18:15 - Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, anunţă că forţele sale au cucerit în întregime zona portuară a oraşului strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, asediat de peste o lună. ”Portul Mariupol este deja sub controlul nostru”, anunţă luni Denis Puşilin, citat de agenţiile ruse de presă și preluat de News.ro.
18:08 - Aproximativ jumătate din teritoriul Ucrainei (circa 300.000 de kilometri pătrați) trebuie să fie curățat de mine, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
17:44 - În ultimele 24 de ore, în România au intrat 7.915 cetăţeni ucraineni, 4.878 direct din Ucraina, 1.391 din Republica Moldova şi 1.646 din alte state, anunță Guvernul.
Din data de 10 februarie până în prezent au intrat în România 712.531 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 4.342 au solicitat o formă de protecţie din partea statului român.
17:26 - Armata germană anunță că urmează să evacueze pentru prima oară răniţi ucraineni cu avionul, prin Polonia.
17:20 - România susține ferm investigarea imediată a crimelor de război comise de ruși și aderarea la UE a Ucrainei, Moldovei și Georgiei , anunță ministrul român de Externe.
16:51 - Ambasadorul Rusiei în Polonia a anunțat că autoritățile de la Varșovia au confiscat o proprietate a misiunii diplomatice, aflată pe Strada Sobieski, la numărul 100.
Primarul Varșoviei Rafal Trzaskowski a spus că autoritățile poloneze preiau clădirea și o vor da apoi ”prietenilor ucraineni”.
16:33 - Armata germană pregăteşte un prim zbor de evacuare a unor răniţi civili ucraineni. Un avion medical de tip A310 MedEvac aparţinând armatei germane a decolat luni de pe un aerodrim militar, de la Koln-Wahn, către oraşul Rzeszow, situat în sud-estul Poloniei, la aproximativ 90 de kilometri de frontiera cu Ucraina.
Bundeswehr anunţă că aeronava urmează să aducă atât copii, cât şi adulţi în Germania.
16:27 - Nouă șoferi care lucrau pentru „Help People", un grup de voluntari ucraineni care oferă alimente și medicamente pentru cei aflați în nevoie și ajută la evacuări, au fost reținuți de armata rusă. Ei sunt dați dispăruți, a declarat un oficial al grupului pentru CNN.
16:23 - Canada impune sancțiuni împotriva a 33 de companii din sectorul apărării din Rusia.
16:09 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acordat un interviu pentru Rusia24. Iată câteva dintre principalele declarații:
- ”Nu văd niciun motiv pentru care negocierile să fie oprite. Chiar dacă mereu se răzgândesc și resping lucruri pe care chiar ei le propuseseră. Dar noi suntem oameni răbdători și perseverenți”.
- ”Le recomandăm diplomaților noștri din străinătate să nu iasă pe străzi singuri din cauza valului de rusofobie. Uniunea Europeană e îngrijorată că rusofobia din Europa îi strică imaginea. Dar eu nu cred că i-o strică, ci doar o arată așa cum e”.
- ”Ceea ce a spus Borrell schimbă jocul. Dacă șeful diplomației (europene, n.red.) spune că acest conflict nu poate fi rezolvat decât pe cale militară, atunci ori are el ceva personal, ori n-a fost atent ce vorbește și i-a ieșit porumbelul pe gură”.
15:41 - Jurnalista Marina Ovsiannikova, cea care a protestat în direct la postul public rus Canalul 1, a fost angajată ca și corespondent de publicația germană Die Welt.
14:30 - Monumentul intitulat ”Glorie Ucrainei”, ridicat în Herson, a fost distrus de ”persoane îmbrăcate în haine civile”. Herson este singura regiune din centrul Ucrainei care este complet sub controlul rușilor.
14:19 - Croația expulzează 18 diplomați ruși și 6 persoane din personalul administratv și tehnic al Ambasadei de la Zagreb.
14:08 - UE a pus pe lista neagră 20 de companii aeriene rusești, din motive de siguranță, ele fiind acuzate că nu respectă standardele de securitate internaționale. Printre ele se numără Aeroflot, S7, Podeba, UTair, Nordwind Airlines sau Ural Airlines.
Oficialii europeni au subliniat că nu este vorba de alte sancțiuni aici, ci doar de securitatea aviatică. Companiile nu au voie să zboare în spațiul aerian european.
13:46 - Roskomnadzor a transmis noi reclamații Wikipedia, pentru a îndepărta 10 imagini pe care le-a considerat conținut pornografic. Este vorba de 10 imagini cu personaje feminine de anime.
În ultima perioadă, Roskomnadzor a fost cu ”toate tunurile” pe Wikipedia, din cauza paginilor despre invazia Ucrainei.
13:35 - Nu va fi nicio conferință de presă după întâlnirea dintre cancelarul austriac Karl Nehammer și președintele Vladimir Putin, a anunțat ministrul austriac de Externe. Nehammer e la Moscova și discuțiile încep la ora 14:00 (ora Moscovei, și a României, n.red.). Este prima dată de la începutul războiului când un lider european se întâlnește față în față cu Putin.
13:32 - 11 civili au murit în zecile de atacuri ale rușilor de noaptea trecută asupra Harkovului. Printre ei se afla și un copil de doar 7 ani. Un altul, de 14 ani, a fost rănit.
13:19 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avut o primă reacție referitoare la posibila aderare la NATO a Suediei și Norvegiei.
”Am spus constant că alianța în sine e mai degrabă o unealtă făurită pentru confruntare. Nu este o alianță care asigură pace și stabilitate și o extindere a sa, desigur, nu are cum să aducă mai multă scuritate pe continentul european”, a spus Peskov.
12:39 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului sud-coreean, spunând că militarii ruși au distrus 938 de unități de învățământ și aproape 300 de spitale începând de la 24 februarie.
De asemenea, Zelenski a spus că trupele Kremlinului au distrus zone rezidențiale și orașe „în mod conștient" cu tancurile și artileria lor.
„Acum avem doar ruine în locul a ceea ce erau orașe normale și pașnice. Nici măcar nu putem număra numărul de morți", a declarat Zelenski, potrivit Sky News.
Zelenski a spus că ”zeci de mii de oameni” au murit la Mariupol.
12:28 - UE discută azi noi sancțiuni pentru Rusia. Ministrul de Externe al Cehiei, Jan Lipavsky, a anunțat că țara sa susține nivelul maxim posibil.
12:01 - Avocatul Poporului din Ucraina Liudmila Denisova a anunțat că rușii îi forțează pe copiii din Volnovakha ocupată să se întoarcă la școală și că există temeri că îi vor folosi drept scuturi umane pentru a îngreuna contraofensiva din Donețk.
11:43 - Un pod care leagă Kievul de suburbii a fost redeschis temporar pentru a livra ajutoare umanitare și materiale de constucție către Irpin, Bucea, Hostomel și Vorzel. El ține locul principalului pod către Irpin care a fost distrus de ucraineni pentru a opri avansul rușilor către Kiev.
11:22 - Regiunea Harkov a fost ținta a 66 de atacuri cu rachete și mortiere în timpul nopții trecute, a anunțat șeful administrației regionale Oleg Sinegubov.
11:00 - Compania suedeză Ericsson a anunțat că își suspendă pe termen nelimitat afacerile în Rusia.
10:42 - Oficialii ucraineni susțin că 183 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești și alți 342 au fost răniți, a anunțat biroul procurorului general al Ucrainei.
10:23 - Christo Grozev, jurnalist la siteul de investigații Bellingcat, susține că Putin e furios și a ordonat epurări masive în cadrul FSB-ului.
În jur de 150 de ofițeri FSB care i-au livrat informații greșite liderului de la Kremlin despre situația din teren din Ucraina au fost fie arestați, fie concediați. Printre ei s-ar număra și colonelul general Serghei Beseda.
09:59 - Poșta finlandeză a suspendat livrările către Rusia și Belarus, așa cum anunțase deja cu câteva zile în urmă.
09:47 - O dronă ucraineană a fost doborâtă într-un sat din nordul Crimeii. Două case au fost avariate, însă nicio persoană nu a fost rănită, au anunțat autoritățile locale.
09:36 - Finlanda și Suedia ar urma să-și depună, în vară, candidaturile pentru aderarea la NATO, scrie ziarul britanic The Times. Mai exact, în iunie 2022.
09:30 - Societe Generale a anunțat că pleacă din Rusia. Mai exact Rosbank și compania subsidiară care se ocupă de asigurări vor fi vândute către Interros, companie deținuta de Vladimir Potanin. Tranzacția va fi gata într-o săptămână, dar nu se cunoaște la acest moment suma.
09:17 - Google anunţă că a închis canalul oficial al camerei inferioare a Parlamentului de Moscova, Duma de Stat. Motivul invocat este violarea condiţiilor de utilizare ale serviciului.
Oficialii companiei au adăugat că decizia este în linie cu sancţiunile impuse Rusiei de ţările vestice, după invadarea Ucrainei.
08:33 - Ca să nu piardă turiștii ruși, autoritățile din Turcia vor să înființeze o companie aeriană separată pentru a aceștia, potrivit unui raport din presa locală citat de BBC. Turcia intenționează să atragă astfel circa 1 milion de turiști ruși, care vor fi transportați direct în stațiunile turistice.
08:08 - Potrivit ultimului raport al Statului Major al armatei ucrainene, citat de The Guardian, se așteaptă ca Rusia să continue atacurile asupra infrastructurii de transport, pentru a întrerupe aprovizionarea cu bunuri a localităților atacate.
De asemenea, este „posibil” ca forțele ruse să desfășoare „acțiuni provocatoare” în regiunea transnistreană a Moldovei „pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”.
La Mariupol, forțele ruse continuă atacurile asupra orașului - port din sud-vest și asupra fabricii de oțel Azovstal din est, unde forțele ucrainene sunt izolate.
07:09 - Şeful administraţiei militare regionale Doneţk a declarat că numărul morţilor în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra gara din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 57, potrivit CNN.
07:00 - Zelenski îi acuză pe ruși că au început un război la scară mare și acum îi acuză pe ucraineni. „Au început un război la scară largă şi se comportă ca şi cum noi suntem de vină”, a spus preşedintele Ucrainei, care s-a adresat duminică naţiunii sale, numindu-i pe ucraineni „cei mai curajoşi oameni ai celei mai bune ţări din lume”, potrivit CNN. El a adăugat că Rusia, temându-se de înfrângere, va lansa mai multe acţiuni în estul Ucrainei. „Dar suntem pregătiţi”, a spus preşedintele, promiţând Ucrainei că se va asigura că are suficiente arme şi va cere sancţiuni mai puternice împotriva Rusiei, astfel încât să se facă dreptate.
05:18 - Cel puțin 227 de civili au fost uciși și 748 sunt răniți, în regiunea Donețk, fără să fie luate în calcul victimele din Mariupol și Volnovakha.
05:11- O nouă groapă comună cu civili ucraineni uciși a fost găsită în apropiere de Burzova, o localitate lângă Kiev, după retragerea forțelor ruse, spune ministerul britanic al Apărării.
04:50 - Sirenele au sunat, luni dimineața, în aproape toată Ucraina.
04:46 - Liderul cecean Ramzan Kadîrov spune că forțele ruse nu au renunțat să ocupe Kiev-ul și că vor fi cucerite Mariupol, Lugansk și Donețk, după care va fi luat și Kiev-ul.
03:24 - Peste 4,5 milioane de ucraineni au plecat din țară de la începutul războiului, aproape jumătate dintre ei mergând în Polonia.
01: 02 - Serviciile americane se așteaptă la o ofensivă masivă a armatei ruse pe Nipru. Un convoi de echipament militar rusesc lung de 12,8 kilometri, care se îndreaptă spre Izyum, a fost observat în imaginile din satelit.
00:01 - O explozie uriașă a avut loc în Nicolaev.