Manifestaţii proruse în Germania

Manifestaţii proruse în Germania

Mai multe adunări proruse au avut loc în Germania în acest weekend la iniţiativa importantei comunităţi rusofone din ţară, care se declară victima unor discriminări după declanşarea războiului în Ucraina, transmite AFP.

Duminică, în jur de 600 de persoane care purtau steaguri tricolore ruse s-au reunit în centrul oraşului Frankfurt sub cuvântul de ordine ”împotriva urii şi hărţuirii”, a constatat corespondentul agenţiei.

Tot atâtea persoane s-au adunat şi la Hanovra, în nordul Germaniei, la apelul unor membri ai comunităţii rusofone, a indicat poliţia locală. Sâmbătă au avut loc manifestaţii similare la Lübeck (nord), cu 150 de participanţi, conform poliţiei, şi la Stuttgart.

ADVERTISING

La Frankfurt, demonstranţii s-au strâns mai întâi în apropierea cartierului bancar din oraş, unde s-a aflat în faţa unei contra-manifestaţii pro-Ucraina, cele două adunări fiind despărţire de un important cordon de poliţie.

Manifestaţia prorusă s-a pus în mişcare pentru a ajunge, potrivit organizatorilor, la cimitirul principal din oraş şi a depune flori la mormintele soldaţilor sovietici căzuţi în Al Doilea Război Mondial. În fruntea cortegiului se putea citi pe un banner: ”Adevăr şi diversitate de opinie în loc de propagandă”.

ADVERTISING

La Hanovra, unde protestatarii proruşi au organizat un convoi de maşini sub o supraveghere strictă din partea poliţiei, o contra-manifestaţie a strâns 3.500 de participanţi sub sloganul ”Susţineţi Ucraina!”, conform poliţei.

Autorităţile germane se tem de un import al conflictului ruso-ucrainean pe teritoriul Germaniei, unde trăiesc 1,2 milioane de persoane originare, ele sau familiile lor, din Rusia şi 325.000 de ucraineni, cărora li s-au adăugat în ultima lună 316.000 de refugiaţi.

Înmulţirea manifestaţiilor care denunţă ”rusofobia” ce ar fi cuprins Germania a provocat o vie dezbatere în ţară, autorităţile văzând în ele un pericol de instrumentalizare în favoarea tezelor apărate de Moscova în război.

ADVERTISING

De la debutul invaziei în Ucraina, poliţia a consemnat 383 de delicte anti-ruse şi 181 anti-ucrainene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇