Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Criza Covid este un test dur. E esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională (Video)

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Criza Covid este un test dur. E esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională  (Video)

Ziua Marinei de la Constanța s-a desfășurat în condiții de pandemie, cu spectatorii ținuți la distanță și cu marinari și nave puține. Prezenți în alți ani în număr mare, turiștii au urmărit anul acesta defilarea navelor militare de pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari sau pe faleza din Constanţa.

Preşedintele Klaus Iohannis a ținut un discurs prin care le-a spus marinarilor că apreciază sprijinul acordat de către Forțele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, prin preluarea unor obiective și zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii și operaționalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanța.

ADVERTISING

„Anul acesta, din păcate, amploarea festivităților și participarea celor care iubesc și prețuiesc Forțele Navale sunt restricționate din cauza măsurilor de prevenție necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an.

Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar și a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voință de acțiune comună, la o realitate diferită”, a spus președintele.

Participare la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române

Iohannis: E esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională

„Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global și efectele pe care le-a produs aproape în toate domeniile de activitate ne arată cât de complexe și impredictibile sunt provocările și amenințările cu care ne confruntăm.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este, iată, esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională, să identificăm și să implementăm rapid soluții eficiente pentru a răspunde dificultăților pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar și în plan social”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele le-a mai spus marinarilor că obiectivele României la Marea Neagră rămân neschimbate:

Respectiv, consolidare în partea estică a unei zone stabile democratice şi prospere prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euroatlantice, precum şi dinamizarea cooperări regionale cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetăţenii României şi ai statelor din regiune

Klaus Iohannis
ADVERTISING

Citiți aici întreg discursul președintelui la Ziua Marinei de la Constanța

Mesajul lui Orban

Președintele a fost singurul care a ținut un discurs. Dintre oficialități au mai fost prezenți premierul Ludovic Orban, ambasadorul SUA la București, miniştrii Apărării şi Internelor și Marcel Ciolacu- preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD.

Ludovic Orban le-a tranmis un mesaj marinarilor prin care îi asigură „de sprijin din partea Guvernului şi de acum înainte, pentru a continua restructurarea pe baze moderne a marinei române, atât cea civilă, cât şi cea militară, şi de a continua tradiţia formării la standarde înalte a noilor generaţii de profesionişti în domeniul maritim".

Oficialitățile au putut asista apoi la exerciţiul naval întrunit ”Forţele Navale Române 2020” (FNR-20), desfăşurat în acvatoriul portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia. Pentru acest exercițiu au fost puse în mișscare fregata ”Regina Maria”, fregata  ”Mărăşeşti”, nava purtătoare de rachete ”Lăstunul”, puitorul de mine şi  plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta ”Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi dragorul maritim ”Locotenent Lupu Dinescu”.

Citiți și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇