Super-iahtul unui rus a fost confiscat la Londra, deși proprietarul nici nu e pe lista de sancțiuni

Super-iahtul unui rus a fost confiscat la Londra, deși proprietarul nici nu e pe lista de sancțiuni

Un iaht de lux cu piscină şi cramă aparţinând unui cetăţean rus a fost sechestrat la Londra, ca represalii pentru invazia Ucrainei de către Rusia, a anunţat Agenţia naţională britanică de combatere a criminalităţii organizate (NCA).

Odată stabilită identitatea proprietarului – un om de afaceri rus al cărui nume nu a fost dezvăluit -, informaţia a fost transmisă ministrului Transporturilor, Grant Shapps, care a ordonat „prima sechestrare a unui super-iaht în apele britanice realizată până acum”, potrivit unui comunicat al NCA.

Ministrul a postat pe Twitter o fotografie în care apare în faţa Phi, al treilea iaht ca mărime construit de şantierele navale olandeze Royal Huisman, cu o lungime de 58 de metri şi în valoare de 45 de milioane de euro.

„Acest guvern va continua să ia măsuri ferme împotriva oricui are legături cu regimul lui Putin”, a scris el, pe Twitter.

Nava a fost sechestrată în portul Canary Wharf din Londra. Deşi proprietarul nu este vizat în mod specific de sancţiunile britanice, adoptate împotriva a o mie de persoane şi entităţi, legislaţia permite sechestrarea navelor deţinute, controlate, închiriate sau operate de indivizi având legătură cu Rusia.

Identitatea adevăratului proprietar al navei a fost „deliberat ascunsă”, potrivit NCA, dar anchetatorii au reuşit să-i dea de urmă.

Vasul a fost înregistrat în Saint Kitts şi Nevis, un paradis fiscal, şi purta pavilion maltez, „pentru a-şi ascunde originile”, potrivit NCA, care a subliniat „rolul său vital” în vizarea „activelor suspecte, urmărirea intermediarilor de averi ilicite şi sprijinul pentru partenerii guvernamentali în implementarea răspunsului la invazia rusă a Ucrainei”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇