O platformă de gheață cât Roma de mare s-a prăbușit complet, în Antarctica

O platformă de gheață cât Roma de mare s-a prăbușit complet, în Antarctica

O platformă de gheață de dimensiunea Romei s-a prăbușit complet în Antarctica de Est, din cauza temperaturilor ridicate record, potrivit datelor satelitare.

Platoul de gheață Conger, care avea o suprafață de aproximativ 1.200 km pătrați, s-a prăbușit în jurul datei de 15 martie, au declarat vineri oamenii de știință, citați de The Guardian.

Antarctica de Est a înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate săptămâna trecută, la stația Concordia fiind atinsă o temperatură record de -11,8 grade C pe 18 martie.

ADVERTISING

Dr. Catherine Colello Walker, un om de știință care lucrează la NASA și la Institutul Oceanografic Woods Hole, a spus că, deși platforma de gheață Conger era relativ mică, prăbușirea sa „reprezintă unul dintre cele mai semnificative evenimente din Antarctica de la începutul anilor 2000”.

„Cel mai probabil, nu va avea efecte uriașe, dar este un semn a ceea ce ar putea urma”, a spus Walker.

Platoul de gheață Conger s-a micșorat de la mijlocul anilor 2000, dar doar treptat până la începutul anului 2020, a spus Walker.

Până pe 4 martie 2022, platforma de gheață părea să fi pierdut mai mult de jumătate din suprafața sa. Datele din satelit au arătat că mișcarea platformei de gheață a început între 5 și 7 martie.

ADVERTISING

Helen Amanda Fricker, profesor la Scripps Polar Center, a spus că trei evenimente au avut loc în Antarctica de Est în martie.

Pe lângă prăbușirea platformei de gheață Conger, au existat evenimente mai mici de mișcare a ghețarului Totten și ale platformei de gheață Glenzer. „Trebuie să fim cu ochii pe toate platformele de gheață de acolo”, a spus Fricker.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇