Arafat neagă categoric zvonul privind norul toxic care vine din Ucraina: Singurul nor e cel al știrilor false

Arafat neagă categoric zvonul privind norul toxic care vine din Ucraina: Singurul nor e cel al știrilor false

Raed Arafat a dezmințit categoric zvonurile lansate în spațiul public privind un presupus nor toxic care ar veni dinspre Ucraina, în contextul războiului declanșat de ruși. Șeful DSU spune că nu există nicio dovadă în acest sens și că populația nu e în pericol.

Mai mult, într-o intervenție avută marți seara la Digi24, Raed Arafat a afirmat că aceste zvonuri țin de „mecanisme pe care le folosesc diferite entități pentru generarea unor reacții necontrolate, care să ne pună în dificultate ca țară”, așa cum au fost cele care au declanșat isteria din benzinării sau criza uleiului.

ADVERTISING

Declarațiile au fost făcute după ce DSU anunțase printr-un comunicat că un astfel de fake news se propagă pe Whatsapp, iar Agenția pentru Protecția Mediului dezmințise, de asemenea, existența norului toxic.

????ATENȚIE ‼️‼️ FAKE NEWS‼️Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe...

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Marţi, 22 martie 2022

Și DSU, avem și noi, precum Ministerul Mediului, relațiile noastre la nivel european de unde putem primi alerte dacă există ceva. Singurul nor în România la acest moment este norul știrilor false, atâta tot. (…) Se încearcă inducerea panicii în mijlocul populației. Oamenii sunt speriați, li se spune să stea acasă (…)

ADVERTISING

Dacă sunt depășiri semnificative, încât să pună populația în risc, se află imediat și vin recomandările. Dacă, într-adevăr, există un risc sau ar exista un risc asupra populației, vă dați seama că nimeni nu va sta pe astfel de informații să le țină în secret (…) Nu există nicio probă la astfel de informații, informații care nu au bază reală”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

În plus, șeful DSU a transmis populației că trebuie ”să aibă încredere” în autorități și în ministerele cu atribuții în domeniu, care cu siguranță vor ieși cu recomandări, dacă va fi cazul să apară ”ceva care le pune viața în pericol”, și asta ”mai ales că e vorba și de copii, nu doar de adulți”.

ADVERTISING

Un mesaj similar a transmis marți, într-o conferință de presă, și Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății. ”Atâta vrem cât nu avem informații deosebite nici de la Ministerul Mediului, nici de la Departamentul de Mediu din INSP (ei sigur ne-ar fi alertat), oamenii pot să stea liniștiți”, a declarat secretarul de stat.

De asemenea, și meteorologii au anunțat că România nu este amenințată de norul toxic din Ucraina.

Din cauza războiului, în Ucraina s-a format nor toxic compus din sulf și plumb. În România, monitorizarea calității aerului se face 24 de ore din 24 și până în prezent valorile sunt normale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇