Craniul unei balene, vechi de 36 de milioane de ani, descoperit în plin deșert

Craniul unei balene, vechi de 36 de milioane de ani, descoperit în plin deșert
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Termeni ca ”balenă”, ”prădător” și ”deșert” nu prea au ce căuta, de obicei, în aceeași frază. Nu însă și dacă e vorba despre o balenă care a trăit în urmă cu 36 de milioane de ani, aflată în vârful lanțului trofic la acea vreme.

Fosilele acesteia, în fapt un craniu complet, au fost descoperite în 2021 în deșertul peruvian Ocucaje, la circa 350 de kilometri sud față de Lima. În urmă cu milioane de ani, acolo se afla o mare.

Dunele aflate cândva pe fundul ei au dezvăluit numeroase rămășițe de mamifere marine primitive, arată IFL Science.

ADVERTISING

„Prădătorul Ocucaje”, așa cum au numit cercetătorii balena, un specimen de basilosaurus, avea în jur de 17 metri lungime și își folosea dinții masivi și puternici pentru a se hrăni cu rechini, sardine și ton. Era prădătorul suprem în acele ape.

„Această descoperire este foarte importantă pentru că nu au mai fost găsite specimene similare în lume”, a declarat Mario Urbina, coordonator al echipei care a descoperit scheletul, cercetător la Universitatea Națională San Marcos din Lima.

Deșertul Ocucaje ascunde o abundență de fosile, printre care delfini, rechini, balene pitice cu patru picioare și alte specii din Miocen (în urmă cu 23 – 5 milioane de ani).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇