Cine mai strigă ”M*** PSD” riscă închisoare? USR şi PSD se acuză reciproc pentru legea care reincriminează delictul de opinie. Poziţia avocatei Vicol

Cine mai strigă ”M*** PSD” riscă închisoare? USR şi PSD se acuză reciproc pentru legea care reincriminează delictul de opinie. Poziţia avocatei Vicol
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Camera Deputaților a votat, luni, ca for decizional, un proiect care, dacă va fi promulgat de președinte, i-ar putea băga la închisoare pe cei care ”instigă la ură” împotriva unui partid politic, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la protestele diasporei din 10 august, derulate sub sloganul ”M***, PSD”.

USR a fost primul care a sesizat că este o problemă cu un articol adoptat, a lansat acuzaţii către PSD, însă se pare că textul incriminat a fost propus, de fapt, de Ministerul Justiţiei în martie 2021, pe când ministru era Stelian Ion (USR). Acelaşi amendament a trecut în toamnă de Senat şi cu voturile USR, care abia acum a sesizat problema prin vocea deputatului Mihai Badea (USR), membru în Comisia Juridică.

Proiectul votat luni de deputați urmărea punerea în acord a Codului Penal cu o directivă europeană privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex. Însă a ajuns să incrimineze și delictul de opinie, pe motiv de apartenență politică, care se poate pedepsi cu închisoarea până la 3 ani.

ADVERTISING

Informaţia a apărut în spaţiul public luni seara, graţie G4Media, care a preluat acuzaţiile lui Mihai Badea.

Deputatul USR spunea că amendamentul a fost propus de șefa Comisiei Juridice, Laura Vicol (PSD), şi că nesocotește ”nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii”, pentru că faptele invocate nu sunt clar definite, putând da naștere la abuzuri.

”Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea, în opinia căruia acest amendament apropie România de Rusia, unde cine vorbește despre războiul din Ucraina poate ajunge să facă 15 ani de închisoare.

Totodată, Mihai Badea a avertizat că Parlamentul pregătește, pentru săptămâna viitoare, ”reincriminarea ofensei aduse statului și însemnelor nationale” și pedepsirea ei cu închisoarea, ceea ce ar însemna, practic, ”o revenire la codul penal comunist din 1969”.

ADVERTISING

PSD, PNL si UDMR au votat la unison în Cameră respectivul amendament, cu doar două excepții (vezi lista cu numele deputaților care au votat AICI):

vot-pnl

PSD anunţă că iniţiator e, de fapt, Ministerul Justiţiei când era condus de Stelian Ion

Deputatul PSD Laura Vicol a explicat, marți, pe Facebook că în cazul acestei legi ea doar a ”scos din amendamentul ADOPTAT de Senat expresia ’ori pentru alte criterii de același fel’ pe motiv de impredictibilitate”, prevederea criticată în spațiul public fiind votată anterior la Senat.

senat
Foto: Facebook / Laura Vicol

De asemenea, într-un comunicat transmis marți, PSD respinge categoric afirmaţiile ”mincinoase şi manipulatorii” ale USR.

„USR nu minte doar cu privire la originea acestei modificări a Codului Penal, ci şi în legătură cu autorul real al amendamentului criticat”, mai arată PSD, precizând că autorul inițial ar fi fost Stelian Ion (USR), ”atunci când subiectul a fost dezbătut pentru prima oară în Comisia Juridică a Senatului”, arată comunicatul de presă al PSD.

ADVERTISING

Amendamentul respectiv a preluat integral criteriile existente deja în Codul Penal, la circumstanţele agravante de la Art. 77, lit. h, printre care se regăseşte şi criteriul „apartenenţei politice”.

Direct vizat, deputatul USR Stelian Ion a declarat, marţi după amiază, că nu este de acord cu introducerea sintagmei "opinia şi apartenenţa politică" în proiectul de lege, iar juriştii partidului analizează dacă este cazul să atace proiectul la Curtea Constituţională.

"Eu, personal, am fost pentru varianta iniţială a legii, pentru varianta mai largă care fusese constituţională ani de zile şi pentru respectarea deciziei-cadru în care trebuia să introducem şi discriminările generate împotriva persoanelor fizice. (...) Această sintagmă pentru prezent este periculoasă. Este o fereastră care ar putea fi folosită, chiar dacă sintagma se mai regăseşte şi în alte normative şi în Codul penal la nişte circumstanţe agravante", a spus Stelian Ion, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Stelian Ion a mai explicat că proiectul de lege a fost iniţiat anul trecut, în luna martie, când era ministru al Justiţiei, pentru a pune legislaţia în acord cu o decizie-cadru a JAI.

"(…) Acest nou articol a fost introdus în urma unei decizii a CCR care a spus că textul trebuie clar să precizeze şi nişte criterii. Între aceste criterii propuse şi adoptate la Senat, după decizia CCR, s-a integrat şi acea sintagmă care face referire la opinia şi apartenenţa politică", a menţionat Stelian Ion.

Aici puteţi vedea parcursul legislativ al respectivului articol. Şi în forma adoptată iniţial de Senat (înainte de decizia CCR din toamnă la care face referire probabil Stelian Ion) exista în articolul incriminat referirea la opiniile politice.

Ce va face președintele Iohannis?

Votul dat luni în plenul Camerei Deputaților a fost criticat astăzi pe pagina de Facebook ”Fără penali în funcții publice”, unde sunt subliniate posibilele consecințe ale legii, dacă ea va fi promulgată de președintele Iohannis.

Practic, dacă spunem “Șoșoacă este unealta rușilor”, “AUR face propagandă putinistă” sau “PSD, ciuma roșie”, riscăm închisoare de până la 3 ani. Pentru “instigare la ură”. Proiectul a fost adoptat și merge la promulgare. Sub acoperirea războiului, PSD și PNL măcelăresc, zilnic, legi și taie din libertăți. Politicieni cinici”, se arată în comentariul citat, prin care i se cere președintelui Iohannis să retrimită legea la Parlament.

Află Cine este Marina Ovsiannikova, jurnalista care a fost arestată luni seara după ce a protestat în direct la televiziunea de stat din Rusia (Video)

Și în Turcia jurnaliștii ajung la închisoare dacă își permit să scrie ofensator despre președintele Edogan.

O mai știți pe Laura Vicol, apărătoarea interlopilor, numită șefa Comisiei Juridice de PSD și PNL? Ea a introdus un...

Publicată de Fără Penali în Funcții Publice pe Marţi, 15 martie 2022

Reamintim că un alt mare scandal public a fost stârnit zilele acestea după ce s-a aflat că Guvernul ar intenționa să creeze un grup de lucru pentru combaterea dezinformărilor, dar în așa fel încât s-ar putea ajunge la cenzură.

De asemenea, au existat și două tentative de albire a plagiatorilor în Parlament, tot prin amendamente introduse pe șest. Prima a eșuat, dar a doua s-a bucurat de succes în comisie, votul în plenul Camerei Deputaților, decisiv, fiind amânat pentru săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, președintele Iohannis a fost criticat că a promulgat controversata lege privind Secția Specială de investigare a magistraților înainte de publicarea opiniei Comisiei de la Veneția, care este în dezacord cu noile prevederi, lucru despre care Guvernul de la București fusese înștiințat.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇