Premierul rus Mihail Mişustin a semnat luni un decret prin care se interzice exportul de zahăr alb şi zahăr brut, până pe 31 august, şi exportul de cereale (grâu, secară, orz şi porumb), până pe 30 iunie, în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), se arată într-un comunicat al Guvernului.
Şi Rusia face parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături de Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, transmite Reuters.
Vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a dat asigurări că nu există riscul unei penurii de produse alimentare pe piaţa internă şi a avertizat consumatorii să nu-şi facă stocuri, după impunerea sancţiunilor occidentale.
„Nu există condiţii pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziţii pentru viitor”, a declarat Abramchenko.
Oficialul a adăugat: „Ne vom reorienta către alte pieţe, vom extinde parteneriate cu ţări prietenoase”.
Luni, agenţia de presă Interfax a anunţat, citând un proiect de document al Ministerului rus al Agriculturii, că Rusia ar putea suspenda exporturile de grâu, orz, porumb şi secară până la data de 30 iunie.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, iar principalii săi clienţi sunt Egiptul şi Turcia.
„Ministerul Agriculturii şi Ministerul Comerţului au pregătit un decret guvernamental care ar introduce o interdicţie, temporară, la exportul de cereale începând din 15 martie şi până pe 30 iunie”, susţine Interfax.
Directorul firmei de consultanţă IKAR, Dmitry Rylko, estimează că o cantitate cuprinsă între 6 şi 6,5 milioane de tone de grâu riscă să nu ajungă pe piaţa internaţională ca urmare a deciziei statului rus. Aceasta în condiţiile în care în sezonul agricol curent exporturile de grâu ale Rusiei sunt cu aproximativ 45% mai mici comparativ cu sezonul precedent din cauza unei recolte mai mici, a taxelor la export şi a unor cote la export pe care Moscova le utilizează începând din 2021 pentru a stabiliza preţul alimentelor pe piaţa locală.
O criză alimentară mondială, declanşată de invadarea Ucrainei de către Rusia, s-a agravat săptămâna trecută după ce o serie de ţări producătoare au anunţat restricţii la exporturile de alimente, în încercarea de a păstra produsele alimentare în interiorul graniţelor. Cotaţia grâului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, în contextul în care Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare.
Rusia interzice exporturile de cereale şi zahăr în Uniunea Economică Eurasiatică
ADVERTISING