Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți seară un decret care interzice exportul anumitor mărfuri și materii prime. Obiectivele declarate ale decretului sunt „asigurarea securității Federației Ruse și funcționarea neîntreruptă a industriei”.
În următoarele 48 de ore, cabinetul rus trebuie să ia o decizie cu privire la lista de mărfuri și țări care fac obiectul interdicției. Măsura va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2022.
Decizia a venit la doar câteva ore după ce SUA au anunțat că vor interzice importurile de petrol și gaze rusești, iar Marea Britanie a declarat că își va elimina treptat dependența de petrolul rusesc.
Noile măsuri sunt de natură să bulverseze piețele de mărfuri. În afară de exporturile sale masive de combustibil, Rusia este, de asemenea, un important furnizor global de cereale și metale.
Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 13-a zi de război
Naționalizarea firmelor străine care pleacă din Rusia: Nu vom tolera să fim loviți pe la spate
În plus, e în discuție preluarea de către stat a fabricilor firmelor care sancționează Rusia. Un membru de rang înalt al partidului de guvernământ din Rusia a propus naționalizarea fabricilor deținute de străini care își închid operațiunile în țară din cauza a ceea ce Kremlinul numește o operațiune militară specială în Ucraina, scrie Reuters.
Mai multe companii străine, printre care Toyota, Nike și retailerul IKEA au anunțat închiderea temporară a magazinelor și fabricilor din Rusia pentru a pune presiune asupra Kremlinului să oprească invazia în Ucraina.
Într-o declarație publicată luni seara pe site-ul web al Rusiei Unite, secretarul consiliului general al partidului de guvernământ, Andrei Turchak, a declarat că închiderea operațiunilor este un "război" împotriva cetățenilor Rusiei.
Declarația a menționat companiile alimentare private finlandeze Fazer, Valio și Paulig ca fiind cele mai recente care au anunțat închideri în Rusia.
"Rusia Unită propune naționalizarea unităților de producție ale companiilor care își anunță ieșirea și închiderea producției în Rusia în timpul operațiunii speciale din Ucraina", a declarat Turchak. "Aceasta este o măsură extremă, dar nu vom tolera să fim loviți pe la spate și ne vom proteja oamenii. Acesta este un război real, nu împotriva Rusiei în ansamblu, ci împotriva cetățenilor noștri", a mai spus el.
"Vom lua măsuri dure de represalii, acționând în conformitate cu legile războiului", a mai spus Turchak.
Șeful Paulig a declarat pentru Reuters într-un e-mail că acest lucru nu va schimba planurile sale de retragere din Rusia. Fazer și Valio nu au dorit să comenteze, contactați de Reuters.
Fazer, care produce ciocolată, pâine și produse de patiserie, are trei fabrici de panificație în Sankt Petersburg și una în Moscova, având aproximativ 2.300 de angajați.
Valio are o fabrică de brânzeturi și are 400 de angajați în Rusia, iar Paulig are o prăjitorie de cafea și angajează 200 de persoane în țară.
Săptămâna trecută, Finlanda, care nu este membră NATO și care are o graniță comună cu Rusia, a acceptat să îșinconsolideze legăturile de securitate cu Statele Unite, în timp ce urmărește invazia Rusiei în Ucraina.