Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam se desparte de Patriarhia Moscovei, din cauza războiului din Ucraina

Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam se desparte de Patriarhia Moscovei, din cauza războiului din Ucraina

O parohie ortodoxă rusă din Amsterdam a anunțat că se va despărți de Patriarhia Moscovei, din cauza războiului din Ucraina și a poziționării patriarhului, un susținător înfocat al lui Putin.

„Preoții au anunțat în unanimitate că nu mai pot să facă parte din Patriarhia Moscovei și să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioșii noștri”, anunță biserica din Olanda. „Această decizie este extrem de dureroasă și dificilă pentru toți cei implicați.”

Parohia ortodoxă rusă Sfântul Nicolae din Mira i-a cerut arhiepiscopului rus al diecezei Olandei, care are sediul la Haga, să acorde bisericii „demiterea canonică”, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Clerul parohiei a declarat că a cerut să se alăture Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, filiala ortodoxă cu sediul la Istanbul, văzută ca o rivală a bisericii ortodoxe ruse.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada vecinul său, referindu-se la oponenții Rusiei din Ucraina drept „forțe malefice”. Într-o predică de duminică de săptămâna trecută, el a spus, de asemenea, că paradele gay pride organizate în Vest sunt unul dintre motivele războiului din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Poziția lui Kirill cu privire la război a dus la neliniște în rândul unor preoți ortodocși ruși care se opun invadării unei țări deseori numite „națiune frățească” în cercurile religioase.

Peste 280 de preoți ortodocși ruși și oficiali ai Bisericii din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă în care își exprimă opoziția față de invadarea Ucrainei de către Rusia. Se spunea că „chinul etern” îi așteaptă pe cei care au dat „ordine ucigașe”.

Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam, care este formată din patru preoți și un diacon – una dintre cele mai mari congregații ortodoxe ruse din Olanda – a criticat rolul Rusiei în război încă de la începutul invaziei din 24 februarie.

ADVERTISING

Săptămâna trecută anunțase nu va mai menționa numele patriarhului Kirill în liturghie, din cauza sprijinului său pentru invazia Ucrainei. „Noi, ca preoți ai parohiei Sf. Nicolae din Amsterdam, ne-am exprimat șocul față de invazia Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse… Ne distanțam de relatarea patriarhului Kirill”, a transmis atunci Biserica.

Declarația a fost împotriva politicii oficiale a Bisericii Ortodoxe Ruse de a nu folosi cuvântul „război” și „invazie” pentru a descrie acțiunile Rusiei în Ucraina.

Preoții ruși din Amsterdam au declarat pentru postul olandez ND că arhiepiscopul Elisey al Țărilor de Jos a vizitat apoi biserica lor, avertizând că „Moscova le urmărea îndeaproape acțiunile”.

Biserica din Amsterdam a ținut duminică o ședință închisă în care șeful parohiei a reiterat decizia de a se rupe de Moscova. „Am cerut fostului nostru patriarh Kirill să oprească războiul. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat”, spun preoții.

Word of consolidation by our rector

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇