Noi sancțiuni curg peste Rusia, de la caviar, la vodcă și diamante. I-a fost revocat și statutul de ”naţiune cea mai favorizată”

Noi sancțiuni curg peste Rusia, de la caviar, la vodcă și diamante. I-a fost revocat și statutul de ”naţiune cea mai favorizată”

Preşedintele american Joe Biden, a anunţat, vineri, noi sancţiuni impuse Rusiei. Liderul SUA a declarat că Rusiei îi va fi revocat statutul de „naţiune cea mai favorizată”, afectând astfel relaţiile comerciale cu alte state.

Totodată, noi nume ale oligarhilor ruşi vor fi adăugate pe lista neagră şi Rusia va fi exclusă din FMI şi Banca Mondială, conform CNN.

”Putin îşi continuă asaltul, iar împreună cu NATO şi aliaţii continuăm să lucrăm pentru a suplimenta sancţiunile economice asupra lui Putin şi a izola Rusia pe scena internaţională”, a afirmat Biden.

”Împreună cu alţi aliaţi din G7, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie, Italia şi UE vom anunţa alte măsuri pentru a-l constrânge pe Putin şi a-l trage şi mai mult la răspundere pentru agresiunea împotriva Ucrainei”, a subliniat el.

”Fiecare dintre naţiunile noastre va lua măsuri pentru a refuza Rusiei statutul de cea mai favorizată naţiune. Această noţiune înseamnă că două ţări au convenit să facă comerţ una cu cealaltă în cele mai bune condiţii posibile – tarife reduse, puţine bariere în calea comerţului şi cele mai mari importuri posibile permise. În Statele Unite, noi numim acest lucru relaţii comerciale normale permanente.

ADVERTISING

Revocarea acestui statut va îngreuna posibilitatea Rusiei de a face afaceri cu Statele Unite. A face acest lucru la unison cu alte naţiuni care alcătuiesc jumătate din economia globală va fi o altă lovitură zdrobitoare pentru economia rusă, care suferă deja foarte rău din cauza sancţiunilor noastre”, a declarat preşedintele SUA.

Război în Ucraina. Ziua 16 - vezi desfășurarea evenimentelor

Oligarhii lui Putin, pe lista neagră: Le luăm super-iacht-urile şi casele de vacanţă care valorează sute de milioane de dolari

”G7 intensifică, de asemenea, presiunea asupra miliardarilor ruşi corupţi. Adăugăm noi nume pe lista oligarhilor şi familiilor lor pe care îi vizăm şi sporim coordonarea între ţările G7 pentru a viza şi a captura câştigurile lor ilegale”, a mai spus Biden.

"Ei îl susţin pe Putin. Fură de la poporul rus şi caută să-şi ascundă banii în ţările noastre. Ei fac parte din acea cleptocraţie care există la Moscova şi trebuie să împărtăşească durerea acestor sancţiuni", a continuat liderul SUA.

”În timp ce le luăm super-iacht-urile şi casele de vacanţă care valorează sute de milioane de dolari, le vom îngreuna, de asemenea, capacitatea de a cumpăra produse de ultimă generaţie fabricate în ţara noastră, interzicând exportul de bunuri de lux către Rusia. Sunt, de asemenea, ultimele măsuri pe care le-am luat, dar nu sunt ultimele pe care le vom lua", a continuat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fără diamante, vodcă și caviar din Rusia

Biden a emis vineri un ordin executiv prin care blochează importurile de produse ruseşti cheie, între care vodcă, diamante industriale şi fructe de mare.

Această acţiune va bloca venituri ruseşti de peste 1 miliard de dolari şi va asigura că cetăţenii americani nu ”subscriu” războiul preşedintelui Vladimir Putin din Ucraina, a spus Casa Albă într-o notă informativă.

Ordinul va opri, de asemenea, SUA să exporte ceea ce administraţia a numit ”articole de lux” către oricine din Rusia. Aceste produse includ ceasuri şi haine de ultimă generaţie, bijuterii, băuturi alcoolice de top şi vehicule de lux - toate acestea fiind importante pentru stilul de viaţă al oligarhilor ruşi.

Noile restricţii pentru exporturi sunt evaluate la aproape 550 de milioane de dolari pe an, a spus Casa Albă.

”Nu sunt ultimii paşi pe care îi facem”, a spus Biden într-un discurs susţinut la Casa Albă vineri dimineaţă.

”Putin este agresorul şi Putin trebuie să plătească preţul”, a adăugat el.

Și UE lovește și mai tare în sursele care ”finanţează acest război barbar”

La scurt timp după declarațiile lui Biden, și Uniunea Europeană a anunțat că va suspenda comerţul şi tratamentul economic privilegiat al Moscovei, va reprima utilizarea de cripto-active de către Rusia şi va interzice exporturile către Rusia de bunuri de lux ale UE, precum şi importul de produse din fier şi oţel, a declarat, vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISING

Aceste măsuri fac parte din al patrulea set de sancţiuni împotriva Rusiei, în colaborare cu Statele Unite şi alţi aliaţi G7.

”Mâine (sâmbătăt, n.red.), vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele pe care le foloseşte pentru finanţarea acestui război barbar”, a spus Ursula von der Leyen.

Alături de alţi aliaţi occidentali, precum Statele Unite, Uniunea va revoca statutul comercial al Rusiei de ”naţiunea cea mai favorizată”. În acest fel, UE ar putea interzice sau impune tarife punitive asupra mărfurilor ruseşti şi ar plasa Rusia la egalitate cu Iran sau Coreea de Nord.

Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectorul siderurgic.

Potrivit şefei executivului UE, drepturile de membru ale Rusiei în principalele instituţii multilaterale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, vor fi suspendate.

”Rusia nu poate încălca în mod grav dreptul internaţional şi, în acelaşi timp, să se aştepte să beneficieze de privilegiile de a face parte din ordinea economică internaţională”, a spus ea.

Aliaţii G7 vor găsi modalităţi săptămâna viitoare de a viza ”acoliţii” lui Putin şi se vor strădui să se asigure că Rusia şi elitele sale nu pot folosi cripto-active pentru a se sustrage sancţiunilor.

Uniunea Europeană va interzice în special exporturile către Rusia de bunuri de lux UE, o măsură concepută ca o lovitură pentru elitele ruseşti. În cele din urmă, blocul comunitar va interzice noile investiţii europene în sectorul energetic al Rusiei.

”Această interdicţie va acoperi toate investiţiile, transferurile de tehnologie şi serviciile financiare pentru explorarea şi producţia de energie – astfel, va avea un impact mare asupra lui Putin”, a explicat von der Leyen.

Extra-sancțiuni și din Canada

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat și el vineri noi sancţiuni împotriva unor oligarhi ruşi, printre care şi Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea din Londra.

"Astăzi anunţăm sancţiuni împotriva altor cinci persoane, inclusiv Roman Abramovici", a declarat Trudeau presei la Varşovia, la finalul unui turneu de şase zile în Europa. "Aceste persoane vor fi împiedicate să facă afaceri în Canada, iar activele lor vor fi blocate", a adăugat el.

Canada este a doua ţară care îl sancţionează pe Abramovici, după Regatul Unit.

Miliardarul rus este acţionar al companiei multinaţionale Evraz, care asigură managementul unor oţelării în centrul Canadei, în provinciile Saskatchewan şi Alberta.

Ceilalţi patru oligarhi vizaţi de sancţiunile canadiene sunt înalţi funcţionari sau - ca şi Abramovici - foşti sau actuali asociaţi ai regimului de la Moscova, consideraţi de guvernul de la Ottawa "complici ai deciziei preşedintelui (rus Vladimir) Putin de a invada o ţară paşnică şi suverană", arată un comunicat al cabinetului lui Trudeau.

Premierul canadian a mai anunţat cu aceeaşi ocazie sancţiuni şi împotriva a 32 de companii militare ruse.

Aceste măsuri se adaugă celor deja luate de Canada după ce Rusia a atacat Ucraina la sfârşitul lui februarie.

În Polonia, Trudeau a făcut de asemenea cunoscut că ţara sa va acorda ajutoare umanitare în valoare de 50 de milioane de dolari canadieni (circa 35 de milioane de euro) şi 117 milioane de dolari pentru procedurile de imigrare în vederea primirii în Canada a unor refugiaţi ucraineni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇