Norman Manea: Poate fi oprit Putin? Posibila catastrofă a unui război mondial inhibă o reacție pe măsură din partea Europei occidentale

Norman Manea: Poate fi oprit Putin? Posibila catastrofă a unui război mondial inhibă o reacție pe măsură din partea Europei occidentale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cine îl poate opri pe Vladimir Putin? Întrebarea își va căuta răspunsul încă multă vreme, dacă nu acceptăm iminența unui al treilea război mondial, cu previzibile consecințe globale catastrofale, spune, într-un scurt dialog peste ocean, scriitorul Norman Manea, căruia veștile din Ucraina i-au readus amintirile sumbre despre războiul pe care l-a trăit personal.

Norman Manea, ale cărui cărți sunt publicate la Editura Polirom, este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de limbă română, profesor de literatură europeană şi ”writer in residence” la Bard College din statul american New York. A primit în 1992 Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur (”Nobelul american”).

ADVERTISING

În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei ”Literary Lion”. În 2002, i s-a decernat Premiul internaţional de literatură Nonino pentru ”Opera omnia”, iar în 2006 Premiul Medicis Etranger pentru ”Întoarcerea huliganului”. Tot în 2006, a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României şi a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin. În 2010, guvernul francez i-a acordat titlul şi medalia de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

Citește povestea lui Norman Manea, de la exilul în Transnistria la America lui McTrump

ADVERTISING

Trebuia să nu ignoram însăși biografia lui Putin, stagiul său de KGB-ist, care l-a și instruit în fățărnicia acomodărilor, când situația de început îl dezavantaja, doar pentru a renunța în prezent la masca diplomatică în favoarea adevăratei fețe de agresor revanșard.

Norman Manea

Norman Manea, cum trăiți acest nou episod al istoriei, invazia Rusiei în Ucraina? Cum arată?

Urgia prin care trece Ucraina este zguduitoare pentru oricine o vede și, mai ales, pentru cei care au trecut prin coșmarul celui de Al Doilea Război Mondial.

Din păcate, am amintiri personale sumbre despre război.

Astăzi, Ucraina a trecut printr-un proces de europenizare și democratizare vizibile și în opțiunile tinerei generații. Invazia rusească apare cu atât mai brutală, nemotivată și sinistră, provocată de ambițiile unui vecin isterizat și vanitos.

ADVERTISING

Putea fi prevăzut unde va ajunge Vladimir Puțin? Ce i-a scăpat Occidentului?

Greu de spus. Totuși, există un indiciu care îndemna la prudență, nu la surâzătoarea complicitate de început, precum laudele naive ale președintelui Bush II.

Trebuia să nu ignoram însăși biografia lui Putin, stagiul său de KGB-ist, care l-a și instruit în fățărnicia acomodărilor, când situația de început îl dezavantaja, doar pentru a renunța în prezent la masca diplomatică în favoarea adevăratei fețe de agresor revanșard.

Ambiția sa de a reface hotarele și puterea fostei Uniuni Sovietice stimulează acum setea lui războinică de răzbunare și cotropire.

Posibila catastrofă a unei conflagrații mondiale inhibă, pe de altă parte, o reacție pe măsură din partea Europei occidentale și a Americii.

 Cum poate fi oprit Putin? Există această întrebare, de ce nu se revoltă rușîi, de ce nu îl înlătură de la putere? E o întrebare legitimă?

Printr-o intervenție divină inaccesibilă Occidentului, trezit din letargia consumistă prin acest șoc al disperării.

Revolta populației ruse nu este de imediată actualitate, în condițiile dezinformării și terorii impuse de cenzorii Kremlinului, care actualizează țarismul și comunismul.

Întrebarea legitimă și urgentă își va cauta răspunsul încă multă vreme, dacă nu acceptam iminența unui al treilea război mondial, cu previzibile consecințe globale catastrofale.

Vorbim despre Rusia. Ați scris mult despre oroarea totalitară. Care sunt condițiile ei de posibilitate?

Ar trebui să fim atenți la eventualele carențe și primejdii actuale în întreaga lume, ca și la haosul democratic al României momentului, disputate de tendințele provinciale de acomodare grăbită sau de la fel de grăbită intoxicare naționalistă agresivă.

Trecutul mai vechi și mai nou, cu rătăcirile extremiste, ar trebui să ne prevină împotriva repetării periculoase a experimentului totalitar, pe care Romania l-a trăit atât în vremea hitlerismului cu care a fost aliată, cât și a comunismului impus de Rusia sovietică.

Actualitatea politică a momentului global suscită multe îngrijorări privind evoluțiile actualei dezorientări planetere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇