Barilul de petrol a depăşit 100 de dolari şi preţurile gazelor au crescut cu 40%, după ce Rusia a atacat Ucraina

Barilul de petrol a depăşit 100 de dolari şi preţurile gazelor au crescut cu 40%, după ce Rusia a atacat Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preţul petrolului a explodat joi, astfel că pentru prima dată după 2014 cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril, după ce Rusia a atacat Ucraina, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie.

Şi preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu 41%, iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor din Ucraina invadată de trupele lui Putin

Petrol mai scump

Barilul de ţiţei Brent a urcat până la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, iar în jurul orei 5:47 GMT se tranzacţiona la 102,06 dolari, în creştere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu preţul de miercuri seara.

În paralel, cotaţiile futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 4,85 dolari sau 5,3% până la 96,95 dolari per baril, după ce anterior au ajuns la 97,40 dolari, cel mai ridicat nivel de după luna august 2014.

ADVERTISING

De la începutul acestui an şi până în prezent preţul unui baril de petrolul a crescut cu peste 20 de dolari pe fondul temerilor că SUA şi Europa vor impune sancţiuni pentru companiile ruseşti din sectorul energetic, ceea ce va perturba livrările, transmite Reuters.

Rusia este al doilea mare producător mondial de petrol, iar livrările sale se îndreaptă în principal spre rafinăriile din Europa.

"Anunţul Rusiei privind o operaţiune militară specială în Ucraina a împins ţiţeiul Brent peste pragul de 100 de dolari per baril. Această incertitudine crescută într-un moment în care piaţa petrolului este şi aşa tensionată o face şi mai vulnerabilă, astfel că preţurile ar putea să rămână volatile şi ridicate", a spus Warren Patterson, analist la ING.

Statele occidentale şi Japonia au pedepsit marţi Rusia cu noi sancţiuni, după ce Moscova a ordonat trupelor ruseşti să avanseze în regiunile separatiste din estul Ucrainei şi au ameninţat că vor merge şi mai departe, dacă Moscova va lansa o invazie a Ucrainei.

ADVERTISING

Deocamdată nu există sancţiuni care să vizeze comerţul cu energie al Rusiei.

"Livrările de petrol ale Rusiei ar putea dispărea peste noapte, dacă vor fi introduse sancţiuni, iar OPEC nu poate produce suficient de mult pentru a acoperi această gaură", subliniază economistul OCBC, Howie Lee.

Analiştii atrag atenţia şi asupra presiunilor inflaţioniste asupra economiei mondiale de pe urma unui preţ al barilului de petrol de 100 de dolari, în special pentru Asia, care importă cea mai mare parte a energiei de care are nevoie.

"Creşterea preţului petrolului vine într-un moment extrem de dificil", subliniază Frederic Neumann, economist la HSBC.

Gazele ard buzunarele Europei

Pe de altă parte, Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, căreia îi asigură aproximativ 35% din necesar.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră

ADVERTISING

Această criză generează noi riscuri la adresa aprovizionării cu gaze naturale a Europei, care se confruntă deja cu o criză energetică. Continentul european depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze, iar stocurile reduse de gaze au trimis preţurile la valori record.

Rusia intenţionează să menţină "neîntrerupte" livrările de gaze peste hotare, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, la începutul acestei săptâmâni.

Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc., Wood Mackenzie Ltd. şi Rystad Energy AS prognozează că preţurile mari la gaze vor persista pentru restul acestui an, pentru că există un deficit la acest combustibil utilizat la producţia de electricitate, în industrie şi la încălzirea locuinţelor.

UE urmează să organizeze joi un summit de urgenţă al liderilor blocului. Europa va trebui să concureze cu Asia pentru gaze naturale lichefiate, dacă livrările de gaze ruseşti prin conducte vor fi perturbate ca urmare a unei crize.

În mod normal, aproximativ o treime din livrările de gaze ruseşti destinate Europei trec prin Ucraina, iar analiştii au avertizat că orice escaladare a conflictului ar putea perturba aceste livrările.

"În eventualitatea unor perturbări prelungite, stocurile de gaze nu vor putea fi refăcute pe parcursul verii. Ne vom confrunta atunci cu o situaţie catastrofală în care stocurile de gaze vor fi aproape zero înainte de iarna următoare. Preţurile vor exploda. Industriile vor fi nevoite să îşi oprească activitatea. Va apărea o spirală inflaţionistă. Criza energetică din Europa ar putea să declanşeze o recesiune globală", susţine Kateryna Filippenko, analist şef la Wood Mackenzie.

Rusia a invadat Ucraina

Rusia a început invazia Ucrainei în această noapte, iar președintele Volodimir Zelenski a decretat legea marțială.

S-au auzit explozii nu numai în Donbas, dar şi la Kiev şi în multe alte zone, inclusiv la o bază militară aflată la doar 180 km de Sighetu Marmației.

În plus, trupe şi vehicule militare au fost filmate trecând din Belarus în Ucraina.

Putin susţine că vrea să ”demilitarizeze și să denazifice Ucraina”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇