Allen Coliban şi-ar dori un contracandidat pentru Drulă: Dacă nu suntem la 17% în decembrie, ne va fi foarte greu sau imposibil să fim relevanţi în 2024

Allen Coliban şi-ar dori un contracandidat pentru Drulă: Dacă nu suntem la 17% în decembrie, ne va fi foarte greu sau imposibil să fim relevanţi în 2024
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Braşovului, Allen Coliban, consideră că ar fi sănătos ca actualul lider interimar al USR Cătălin Drulă să aibă un contracandidat la alegerile pentru preşedinţia partidului. Coliban nu va candida el însuşi, deoarece nu poate fi şi primar, şi preşedintele unei formaţiuni politice.

Edilul crede că, dacă USR nu ajunge la 17% în intenţiile de vot la sfârşitul lui 2022, va fi foarte greu sau chiar imposibil să devină relevant în anul electoral 2024.

Allen Coliban a fost întrebat, duminică, la Prima TV, dacă vede vreun contracandidat pentru Cătălin Drulă la preşedinţia USR.

“Cred că este sănătos să aibă un contracandidat, sunt o grămadă de lucruri care ar trebui spuse într-un astfel de context.

La precedentele alegeri, când a câştigat Dacian Cioloş, a existat un al treilea candidat, Irineu Darău, care a făcut o treabă foarte bună punând punctul pe i şi degetul exact acolo unde ne doare, pe soluţii, nu doar pe probleme, deci ce ar trebui făcut astfel încât să dezvoltăm şi să progresăm cu USR şi cred că avem nevoie de genul acesta de campanii interne în care să existe o dezbatere reală şi să creştem lideri.

ADVERTISING

Este un moment bun de a te afirma că eşti capabil să fii lider al partidului”, a afirmat Coliban.

El a menţionat că relaţia sa cu Drulă este normală.

“Relaţia mea cu Cătălin acum este una normală. L-am sunat după ce a ajuns. Nici nu cred că îşi dorea să ajungă preşedinte al partidului, mai ales în acest moment, l-am sunat să îi spun ce cred că e important să facem în următoarea perioadă, am avut un dialog normal, civilizat, chiar nesperat de deschis şi în continuare suntem amândoi membri în Biroul Naţional, eu vicepreşedinte, el preşedinte interimar”, a explicat primarul Braşovului.

De ce nu poate candida chiar el

Allen Coliban a precizat că nu va candida la preşedinţia USR.

“Nu cred că am cum să fiu preşedinte de partid şi primar în acelaşi timp.

Cred că miza este foarte mică pe cine va fi preşedinte, pentru că ar trebui să scăpăm de sindromul salvatorului, ”l-am pus pe ăla, ştie el ce să facă, se descurcă”.

ADVERTISING

Nu, depinde de fiecare dintre noi şi pentru asta trebuie să ne uităm la motivaţia membrilor şi trebuie să ne uităm la mecanismele interne şi la cum le facem să fie solide.

În momentul în care combustibilul intern, ce ne animă, ce ne motivează  este diferit de cel al celorlalte partide, noi nu facem tranzacţionare pe funcţii, ”Vino în USR că după aia o să te punem nu ştiu unde, dacă votezi cum îşi zic eu”. Aici este vorba despre nevoia de a clădi o altfel de societate şi asta este ceea ce a ţinut membrii şi ţine membrii în frig, în corturi, să adune semnături, să se implice voluntari şi fără niciun alt beneficiu.

Combustibilul ăsta trebuie să îl regenerăm şi să dăm mai multă putere fiecărui membru, aşa cum de altfel în spiritul ăsta a fost şi construit statutul USR, să aibă mai multă putere, să aibă mai multe reprezentativitate, să ne asigurăm că democraţia asta este respectată şi că înfloreşte”, a mai declarat Coliban.

ADVERTISING

Va rămâne partidul unit?

Allen Coliban a fost întrebat dacă se aşteaptă ca partidul să rămănă unit şi să nu se rupă în USR şi în PLUS.

“Mă aşteptam, după gestul lui Dacian, care nu a plecat din partid. (...)  Mă aştept ca după acest gest să se liniştească o parte din tensiunile care existau post-fuziune şi cred că este momentul ideal să ne dăm seama şi unde am greşit, şi cum putem să refacem, să resetăm anumite lucruri în intern, astfel încât în partidul ăsta să fie vorba despre noi toţi, să nu mai fie o luptă a taberelor.

Asta am şi transmis de altfel leadershipului, în momentul în care ai terminat o partidă,  un joc, strângi mâna adversarului, îi recunoşti victoria, după care nu vrei să dispară, vrei să continui şi să să te bucuri de prezenţa lui. În cazul de faţă, cred că avem nevoie de fiecare om bun”, a afirmat Allen Coliban.

El consideră că trebuie resetată atmosfera în interiorul USR şi felul în care se iau deciziile.

“E foarte trist când oameni care au făcut politică în stradă, care s-au dus şi au făcut campanii lăsând din timpul familiei şi al carierelor lor, tocmai pentru a schimba ceva în politica românească, să spună ”Eu sunt dezamăgit şi plec”.

E foarte important să înţelegem că ăsta e un simptom al greşelilor făcute şi să resetăm inclusiv atmosfera în intern şi felul în care se iau deciziile.

Iar pentru asta sistemul de vot dintr-un partid democratic ar trebui să fie un sistem de vot proporţional astfel încât fiecare voce să aibă o putere şi o reprezentare în funcţie de ponderea respectivă”, a mai declarat Coliban.

Revigorarea e urgentă

În opinia sa, miza cea mai mare este ca USR să redevină un partid care să fie prima opţiune pentru guvernare.

“Miza cea mai mare este unde vom fi în 2024, cum facem să redevenim un partid care să fie prima opţiune pentru guvernare, să acaparăm toată degringolada de pe segmentul de centru-dreapta al electoratului şi să fim principala opţiune, cum facem să reconectăm oameni la ce propunem noi ca reforme şi asta necesită asumare, inclusiv din punct de vedere al unor paşi.

Adică, suntem în 2022, nu în 2023, trebuie să îţi propui obiectivul şi vezi unde te afli, ci acum deja suntem în linie dreaptă către alegerile din 2024.

Asta aş vrea să văd de la oricine cere sau are puterea în interiorul partidului, un plan, nişte praguri. Până în decembrie 2022, dacă nu suntem la 17%, o să ne fie foarte greu sau imposibil să mai fim relevanţi în 2024 şi după aceea ne uităm cum facem ca în lunile rămase, în zece luni, să ajungem acolo”, a transmis Coliban.

El a precizat că este nevoie de reforme mai degrabă decât de populism.

“Discuţiile acestea lipsesc şi ne lipsesc pentru că, în momentul în care le punem în termen de obiectiv şi de ţinte, automat, poţi fiecare pas după aceea să-l faci şi să te uiţi la care sunt lucrurile importante, să te uiţi cine ne-a votat, de ce ne-a votat, de ce nu ne mai votează cei care nu ne mai votează, de ce ne-ar vota din nou cei care ne-au votat, cum putem să luăm pe cineva şi să îl convingem că da, e nevoie de reforme, mai degrabă decât de populism”, a explicat Allen Coliban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇