Iohannis a vorbit cu președintele Ucrainei despre amenințările Rusiei și cum încearcă să-și recreeze sferele de influență

Iohannis a vorbit cu președintele Ucrainei despre amenințările Rusiei și cum încearcă să-și recreeze sferele de influență

Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți la telefon cu omologul său ucrainean, Volodâmâr Zelenski, despre tensiunile cu Rusia.

”Președintele României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice. Iohannis a arătat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor ‘sfere de influență’ și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate”, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Iohannis a reiterat în context și că România nu a recunoscut și nu va recunoaște anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Cum convorbirea a fost în primul rând prilejuită de celebrarea a 30 de ani de relații diplomatice între cele două țări, Iohannis a folosit prilejul și pentru a discuta despre problemele legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români.

”În acest sens, președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa 'limbă moldovenească', confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența 'limbii moldovenești'", se arată în comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Documentul precizează că Zelenski ”și-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇