Moscova neagă că președintele Chinei i-ar fi cerut lui Putin să nu atace Ucraina până după Jocurile Olimpice de la Beijing

Moscova neagă că președintele Chinei i-ar fi cerut lui Putin să nu atace Ucraina până după Jocurile Olimpice de la Beijing

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, neagă informațiile potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping i-ar fi cerut președintelui rus Vladimir Putin „să nu atace Ucraina înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing”.

„Este o știre falsă, un mod de a aprinde tensiunile, metodă implementată de NATO și Statele Unite”, a declarat el, citat de agenția Tass.

Peskov a afirmat că și ambasada Chinei la Moscova a respins informația.

Bloomberg a scris, citând un diplomat de la Beijing, că președintele Xi Jinping i-ar fi cerut lui Putin să nu atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice programate între 4-20 februarie.

ADVERTISING

Potrivit agenției, Xi Jinping își dorește un triumf diplomatic cu ocazia Jocurilor Olimpice pentru a-și putea asigura astfel în acest an un al treilea mandat de președinte al Chinei.

Iar un conflict declanșat de Rusia în Ucraina ar reprezenta o lovitură puternică pentru China, pentru că ar transforma Jocurile Olimpice într-un eveniment irelevant.

Și purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat articolul afirmând că este „o operațiune de dezininformare pusă la cale de Statele Unite”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a spus că nu este doar calomnie, ci și o încercare de a păta Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

El a afirmat că orice încercare de a contesta relațiile chino-ruse sunt sortite eșecului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇