Toate școlile și grădinițele pot funcționa luni cu prezență fizică. În Bucureşti, spitalele sunt ocupate doar 16%

Toate școlile și grădinițele pot funcționa luni cu prezență fizică. În Bucureşti, spitalele sunt ocupate doar 16%
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că luni toate școlile și grădinițele din țară vor putea fi deschise, după modificarea scenariilor de funcţionare, care acum ţine cont de ocuparea spitalelor Covid, nu de procentul de vaccinare sau de rata de infectare.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății pivind strategia de funcționare a școlilor a fost semnat și va fi publicat vineri în Monitorul Oficial.

„Ne-am deculpat atât de la incidența infectărilor, cât și de la rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul - rata de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în data de 5 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică, pentru că în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată, mult peste 70%”, a susţinut Cîmpeanu.

ADVERTISING

Şi pentru că școlile vor funcționa de acum în funcție de gradul de încărcare a spitalelor, de luni toate sunt deschise.

„Pragul este de 75% (ocupare a spitalelor din judeţ), un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent, deci din perspectiva educației, toate școlile și toate grădinițele din țară vor putea să funcționeze cu prezență fizică”, a subliniat ministrul.

Cîmpeanu a adăugat că acum ziua de referință va fi joia, nu vinerea, cum era în prezent. Datele de la nivelul fiecarui județ vor fi transmise Ministerului Educației de către inspectoratele școlare județene, instituția urmând să le centralizeze și să le publice în fiecare săptămână.

Bucureștiul și Ilfovul, tratate împreună

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că în Bucureşti-Ilfov azi procentul de ocupare a paturilor de spital este 16%, aşadar departe de limita de 75%. Tot 16% este și media națională.

ADVERTISING

Bucureștiul și Ilfovul vor fi tratate împreună, având în vedere proximitatea și faptul că pacienții din Ilfov ajung la spitalele din Capitală.

Cel mai mare grad de ocupare a paturilor Covid este în Suceava, de 34%, Rafila punctând că acesta este și județul cu cea mai mică rată de vaccinare din țară. Pe locul doi însă la gradul de ocupare a paturilor e Clujul, cu 28%, iar acesta e unul dintre județele fruntașe la vaccinare.

Nu mai stă acasă toată clasa pentru un elev cu Covid

Tot ministrul Cîmpeanu a precizat o altă schimbare importantă referitoare la funcţionarea şcolii şi trecerea în online, care se referă la suspendarea cursurilor fizice dacă apar cazuri de Covid în clasă. Până acum, clasa intra online la apariţia unui singur caz Covid, acum se va merge la şcoală până se îmbolnăvesc cel puţin 3 copii într-o săptămână.

„Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt 3 cazuri de infectare în 7 zile consecutiv.

ADVERTISING

Se păstrează regula intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Rafila a explicat de ce a fost luată această decizie: ”De ce 3 cazuri? Aceasta este definiția epidemiologică a focarului. De ce 7 zile? Aceasta e perioada de incubație, în care ar mai putea să apară cazuri”.

Legat de procentul ales în ce privește gradul de ocupare a spitalelor, ministrul Sănătății a prezentat și aici motivele: ”De ce 75%? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică și asistență medicală, care consideră că de la acest prag trebuie luate măsuri care să oprească transmisibilitatea brusc. Redeschiderea școlilor după scăderea până la 70%, și nu tot 75%, a fost decisă ca să nu ne jucăm în jurul acestei cifre, cu închisul-deschisul școlilor. Este important să fie o diferență sensibilă, ca să nu fim în situația ca săptămâna următoare să închidem iar școlile”.

De ce s-a renunțat la rata de vaccinare din învățământ: La Omicron funcționează mai puțin decât la Delta

Ministrul Rafila a arătat și care au fost motivele care au stat la baza renunțării la corelarea cu gradul de vaccinare din școli.

”Rata de vaccinare, criteriu introus de Ministerul Educației în 5 noiembrie, se referea la o situație în care discutam de o tulpină mai puțin transmisibilă, iar protecția oferită de vaccin era mai mare pentru tulpina Delta decât pentru Omicron.

Acum există destul de multe cazuri și la persoane vaccinate, diferența majoră pentru care pledăm în continuare pentru vaccinare e legată de proporția de forme grave și decese care e mult, mult mai mică în cazul celor vaccinați. Încurajăm și părinții să-și vaccineze copiii”, a spus Alexandru Rafila.

El a ținut să combată și undele zvonuri care circulă în spațiul public, despre o eventuală condiționare a accesului în învățământ de vaccinarea anti-Covid.

”În niciun caz nu o să legăm, cum există speculații referitor la obligativitatea vaccinării la copil și nici problema restricționării accesului la învățământ în funcție de vaccinare. E un lucru la care nici măcar nu ne-am gândit”, a subliniat Rafila.

În completare a venit Cîmpeanu, care a lăudat din nou gradul de vaccinare în Educație, în comparație cu alte domenii.

El a spus că în 2.838 de unități de învățământ rata de vaccinare este de 100%. În plus, 460.000 de elevi sunt vaccinați, din care 4.000 doar în ultima săptămână.

”E o creștere mică, dar e o creștere. În învățământ și angajații și elevii înțeleg mai bine importanța vaccinării decât media națională”, a spus Cîmpeanu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat ieri ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun care reglementează desfăşurarea cu prezenţă fizică a cursurilor şcolare, astfel încât aceasta să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital pentru pacienţii Covid. Astfel, şcoala să se desfăşoare online doar acolo unde mai mult de 75% din paturi sunt ocupate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇