Facturile la curent și gaze care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute, a anunțat marți premierul Nicolae Ciucă. Până la refacerea calculelor de către furnizori, pentru aceste facturi nu se vor percepe penalizări.
Totodată, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum de până la 300 kW/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecție la factura de energie, care va include TVA redus de 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum, anunțat premierul.
Vor exista scheme de ajutor nu numai pentru consumatorii casnici, ci și pentru domeniul sectorului agricol, al industriei alimentare și pentru IMM-uri.
”Vom reduce costul energiei electrice la consumatori prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi.
Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. În domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la 1 iulie.
Analizăm, totodată, la nivelul Guvernului, noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Vom prezenta toate aceste măsuri, la următoarea ședință de guvern”, a subliniat Nicoale Ciucă.
Premierul a făcut aceste declarații la finalul unei întâlniri cu miniștrii Finantelor, Energiei, Agriculturii, Mediului și președintele ANRE, discuțile vizând stabilirea de noi măsuri de protejare a populației și întreprinderilor de efectele creșterilor prețșurilor la energie.
Declarațiile au fost făcute live pe pagina de Facebook a Guvernului, într-un mod solemn. Nicolae Ciucă a stat în picioare în fața camerei și a anunțat măsurile decise.
”Românii au nevoie de garanții privin corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. Sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români”, a mai afirmat Ciucă.
Plafonarea prețurilor la energie va expira în luna martie, iar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a dat recent asigurări că Guvernul va interveni cu alte măsuri.
„Vom interveni asupra a ceea ce înseamnă prețurile la energie, cu un mecanism, pentru că după cum știți, plafonarea prețurilor expiră, undeva în luna martie și nu este un instrument plafonarea dacă nu pui ceva în loc, dincolo de producție și investiții care nu se pot realiza peste noapte, și nu intervii cu un mecanism care să protejeze economia.
Ceea ce este lovit în momentul acesta de prețurile la energie, dincolo de cetățean, este economia, riscăm ca economia să aibă o încetinire abruptă”, a spus ministrul Finanțelor.
Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor românilor a fost votată de Parlament la finalul lunii octombrie, pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.