Toți caii domestici din prezent au genele unora care au trăit de-a lungul stepei din Eurasia de Vest, în urmă cu 4.200 de ani, arată un nou studiu.
Caii antici din regiunea joasă Volga-Don din Rusia nu au fost primii care să fie domesticiți de oameni. Există și exemple mai vechi de cai pentru călărie în Asia Centrală, Iberia și Anatolia. Cu toate acestea, profilul genetic al primilor pare să fi fost preferat de către oameni, ei considerându-i extrem de utili, mai folositori decât cei aparținând altor rase, relatează Science Alert.
Un studiu genetic pe cai domestici din diferite părți ale globului a arătat că exemplarele din prezent au în comun gene cu caii care au trăit în Eurasia de Vest.
Concret, este vorba despre două gene cheie moștenite, care, în trecut, diferențiau caii din Rusia actuală de alte populații care trăiau la acea vreme. O genă, numită GSDMC, este asociată cu un comportament mult mai docil, în timp ce a doua genă, numită ZFPM1, este cea care dă „o coloană vertebrală mai puternică”. Aceste trăsături au fost considerate foarte utile de către oameni. Practic, oamenii creaseră ”calul perfect”.
Ambele gene sugerează că acești cai au fost crescuți pentru călărie, având anduranță bună și abilitatea de a suporta greutate, precum și un temperament calm și încrezător.
Studiul sugerează că strămoșii cailor domestici moderni au înlocuit toate celelalte populații de cai pe măsură ce s-au extins în Eurasia.