Un judecător CSM s-a pensionat, locul îi va fi luat de un mason ce ar putea chiar ajunge la șefia Consiliului

Un judecător CSM s-a pensionat, locul îi va fi luat de un mason ce ar putea chiar ajunge la șefia Consiliului

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de eliberare din funcție prin pensionare a judecătoarei Mariana Ghena.

Ghena, care reprezenta Înalta Curte de Casație și Justiție în CSM, lasă, astfel, locul liber în Consiliu, într-o perioadă oricum tensionată. Amintim că la finalul anului trecut s-a decis ca Bogdan Mateescu să rămână la conducere, după ce Secția de Judecători nu a ales niciun candidat.

Mai mulți politicieni, inclusiv fostul ministru al Justiției Stelian Ion, au acuzat atunci jocuri de culise. Mateescu tocmai fusese criticat dur după decizia CSM de excludere din magistratură a lui Cristi Dănileț pentru postări pe Tik Tok.

ADVERTISING

Judecătarea Andrea Chiș, care a candidat pentru șefia CSM, obținând și votul actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a criticat la finalul anului trecut modul intempestiv în care a plecat Mariana Ghena. Ea a lăsat să se înțeleagă, într-un mesaj publicat pe Facebook, că plecarea ar putea fi parte dintr-un ”scenariu prestabilit”.

Cu alte cuvinte, Mariana Ghena, pentru că a fost deja președinte al Consiliului, nu mai putea ocupa această funcție, limitând astfel opțiunile pentru noua șefie și deblocarea situației.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adevărul scrie că locul ei va fi luat în CSM de judecătorul Marian Buda, preşedintele Secţiei a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Astfel, Buda poate candida și eventual și obține șefia Consiliului.

Marian Buda este un apropiat al taberei Liei Savonea, membru al Asociației Magistraților din România, organism ce a susținut modificările din justiție făcute de PSD. El și-a trecut în declarația de avere date care arată că este mason, membru al asociației L.R. (Loja regulară) Cetatea Băniei Craiova, potrivit G4Media.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇