Când a apărut în spațiul public prostia cu porcul cerut ca prima de Crăciun de niște polițiști, ministrul Lucian Bode a ieșit necruțător și imediat au fost aplicate sancțiuni celor care au făcut de porc, ca să spunem așa, imaginea dalbă a Poliției Române.
După scandalul de proporții izbucnit ca urmare a sechestrării unei echipe de jurnaliști condusă de Lucia Goracci, dl Bode nu a avut nici măcar curiozitatea unei anchete interne care să clarifice acuzațiile aduse de aceasta.
Și nu este vorba despre detalii. Sunt câteva chestiuni de maximă gravitate pe care le acuză:
-că a fost agresata în fața polițiștilor și chiar bruscată de ei în cabinetul dnei Șoșoacă. Ceea ce confirmă imaginile.
-că a fost reținută ore bune la secția de poliție.
-că a fost pusă să semneze o declarație care conținea afirmații pe care nu le făcuse, deci un fals.
Dintre toate, purtătorul de cuvânt al IGPR nu a infirmat-o decât pe cea referitoare la reținerea prelungită, prezentând cronologia în versiunea pPliției, dar fără dovezi concrete.
Avem de ales între a crede pe cuvânt jurnalista sau Poliția. Iar cine a avut de-a face cu polițiștii nu mă îndoiesc că se regăsește în bună măsură în relatarea dnei Goracci. Nu e neapărat vorba de rea credință, ci mai ales despre pregătirea extrem de deficitară a agenților.
Dar și să fie cum spune IGPR, ce facem cu imaginile care arată polițiști care o bruschează pe dna Goracci, care acceptă ca dna Goracci să fie bruscată de dl Şoşoacă și se compota ca și cum, într-adevăr, niște infractori trebuie evacuați de pe o proprietate privată?
Și ce facem cu acuzația că dna Goracci a fost pusă să semneze un fals?
Dl ministru Bode nici măcar nu mimează vreo curiozitate față de cele întâmplate la Secția 4 de poliție din București. Asta deși scandalul a ajuns la niveluri politice extrem de înalte, până la premier, și a fost reflectat în toată presa internațională.
Înainte de a face o anchetă privind acuzațiile formulate de dna Goracci, ministrul de Interne s-a grăbit să dea verdictul: “din punctul meu de vedere, al ministrului Afacerilor Interne, poliţiştii au intervenit corect, au respectat toate procedurile”.
Cum a ajuns dl Bode la această concluzie? Așa i-a spus secretarul de stat Despescu?
Poate că este într-adevăr așa, dar ca să fie credibil, dl Bode ar fi trebuit să poată pune pe masă rezultatele unei anchete interne care să fi investigat în detaliu acuzațiile grave pe care dna Goracci le-a formulat inclusiv în repotajul realizat la întoarcerea în Italia.
Poate că unele tușe au fost mai groase, dar dacă relatarea era calomnioasa la adresa Poliției Române cum se face că IGPR sau Ministerul de Interne nu au dorit să formuleze o replică?
O ipoteză ar fi că nu e nicio replică de dat, dar puterea și curajul dlui Bode se limitează la glume cu porci de prin Giurgiu.
În București, jupân nu e nici ministrul, nici șeful IGPR. Jupânul e unul și se numește Bogdan Despescu, inamovibilul secretar de stat de la Interne.
Iar instrumentul dlui Despescu în București este directorul Poliției Capitalei, dl Berechet, de-abia titularizat în funcție într-un concurs care duhea a dedicație și după un interimat cu mult peste limita legală permisă, cu ajutorul unor artificii foarte discutabile din punct de vedere legal.
Dacă se dovedea că polițiștii de la Secția 4 au greșit, dl Berechet nu mai putea scăpa ușor de răspundere, așa cum s-a fofilat după ce a păzit pragul casei lui Pian.
Secția 4 este condusă de un împuternicit, nu de un titular. “Împuternicirile în cadrul Poliției Române reprezintă modalitatea prin care angajații agreați de conducere sunt menținuți în funcții înalte cu prețul executării fără critică a ordinelor superiorilor”, scria Europa Liberă într-un articol care detaliază fenomenul.
Șeful împuternicit, dl Marian Necula, vine de la Ordine Publică, are, cum ar veni, raportarea în sânge și nici nu e vreun erou. Deci probabilitatea să nu fi sunat la dl Berechet din secunda când a început scandalul tinde spre zero. Dacă nu a fost așa, cum de dl Berechet nu a trimis controlul intern la Secția 4.
Ar fi fost interesant de aflat dacă dl ministru avea curiozitatea să trimită Corpul de Control pentru clarificări
Dar o anchetă serioasă privind intervenția Poliției în cazul Şoşoacă-Goracci ar fi putut sifona nițel sistemul de putere al dlui Despescu.
Așa cum s-a întâmplat după Onești, unde incompetența a ucis oameni. Pentru asta sunt anchetați penal, de altfel, 4 șefi din Poliția lui Bogdan Despescu. A fost greu de mușamalizat.
Fără morți, anchetele exemplare sunt rezervate puținilor pe care Bogdan Despescu nu i-a pus cu mâna lui în funcții, cum e și șeful de la Giurgiu, care a și fost controlat pe toate părțile de n ori, inclusiv pentru chestiunea cu porcul.
Asta în timp ce ministrul Bode doarme pe bancheta din spate și nu se trezește decât pentru clipuri video și declarații făcute după dictarea dlui Despescu.