Cu spatele la zid, Firea cere 98 de milioane de euro din Fondul de rezervă al Guvernului ca să-i dea lui Costică Constanda

Cu spatele la zid, Firea cere 98 de milioane de euro din Fondul de rezervă al Guvernului ca să-i dea lui  Costică Constanda

Gabriela Firea cere ajutorul Guvernului pentru a-l despăgubi pe omul de afaceri Costică Constanda și a evita ca acesta să blocheze conturile Primăriei Capitalei. Solicitarea primarului vine în condițiile în care Consiliul General al Bucureștiului i-a respins deja de 3 ori propunerea de a-l reîmproprietări pe Constanda în Satul Francez.

Firea le-a propus consilierilor generali încă de pe 15 iulie să aprobe demararea dării în plată a unor suprafețe și clădiri din Satul Francez către omul de afaceri Costică Constanda.

Consilierii au refuzat. Proiectul a revenit pe ordinea de zi în două ședințe de îndată convocate la finele lunii iulie. Și, de fiecare dată, a fost respins.

Consilierii generali PNL și USR au spus că nu au suficiente date pentru a gira o astfel de decizie. Iar administrația Firea n-a prezentat informațiile. Consilierii PMP au lipsit de la cea mai recentă ședință de îndată, din 29 iulie. Și parte dintre consilierii ALDE au absentat. Iar proiectul a tot picat la vot.

ADVERTISING

Luni, Comisia Juridică a Consiliului General s-a reunit în ședință. Consilierii USR și PMP au cerut din nou informații cu privire la modul în care administrația Firea a stabilit valorea imobilelor pe care vrea să le cedeze. Și au solicitat și informații privind alternativele dării în plată.

Administrația Firea s-a angajat să furnizeze parte dintre ele în cursul zilei de marți, 4 august, când ar urma să se reunească în ședință comună Comisia de Patrimoniu și cea Juridică. Ulterior respectivei ședințe, ar urma să se organizeze o nouă ședință de Consiliu General.

E greu de spus care sunt șansele de adoptare, la a treia revenire pe ordinea de zi a proiectului de dare în plată a suprafețelor din Satul Francez către familia Constanda. Cert este că Gabriela Firea a început deja să caute alternative.

Firea cere 98 de milioane de euro din Fondul de rezervă

Iar una dintre ele este o scrisoare deschisa adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, președinților celor două Camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, și ministrului de Finanțe Florin Cîțu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Firea cere 98 de milioane de euro din Fondul de rezervă pentru a-l depăgubi pe Costică Constanda sau posibilitarea contractării unui nou împrumut, în vederea stingerii datoriei către omul de afaceri.

Iată conținutul scrisorii:

”Stimați domni,

După cum știți, Municipiul București se confruntă cu o situație financiară dificilă, agravată de instituirea mai multor popriri asupra conturilor Municipiului București, ca urmare a unor sentințe definitive și irevocabile, pronunțate în anul 2019, în cadrul unor procese care au durat 20 de ani.

Astfel, în procesul intentat de Costică Constanda, Municipiul București trebuie să-i returneze acestuia 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anul al Capitalei.

Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, ne aflăm în situația în care, începând cu data de 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului București (vă prezint anexat înștiințarea transmisă de către acesta).

ADVERTISING

Pentru a putea respecta sentință definitivă și irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, am supus spre aprobare, în trei ședințe succesive ale Consiliului General al Municipiului București (CGMB), din datele 15, 29 și 30 iulie 2020, proiectul de Hotărâre privind aprobarea dării în plată ca modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate de Decizia civilă nr. 832 A/11.07.2018, pronunțata de Curtea de Apel București in dosarul nr. 1011/2/2016 si menținută prin decizia civila nr.1158/04.06.2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație si Justiție in dosarul nr. 1011/2/2016, sentință civila nr. 1309/05.07.2011 pronunțată de Tribunalul Bucuresti in dosarul 2008/3/2010 si decizia civila nr. 1146/21.06.2007 pronunțată de Curtea de apel București in dosarul nr.48908/3/2005.

https://www.facebook.com/gabifirea/posts/3421017174627732?__tn__=K-R


Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%.


Proiectul de hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menționăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numarul total al consilierilor generali. În aceste condiții, Municipiul București trebuie să achite, de urgență, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda, respectiv diferența rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro. În caz contrar, așa cum a anunțat deja, acesta va bloca, începând cu data de 3 august 2020, toate conturile Municipiului București.


Din bugetul Municipiului Bucuresti sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termica, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructura etc.

Atragem deci atenția că instituirea popririi conturilor Municipiului București, anunțată de Costică Constanda, va avea repercusiuni directe extrem de grave asupra calității vieții cetățenilor Capitalei.

În aceste condiții, vă adresăm rugămintea să analizați și să dispuneți măsurile necesare pentru soluționarea acestei situații:


- fie prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Municipiului București, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda (conform prevederilor art. 29 din OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice)


- fie prin majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul București să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiții, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Costanda (conform Legii nr. 238/2019)”.

Rămâne de văzut cum va reuși administrația Firea să rezolve aceste probleme.

Citește și:

Firea mai are nevoie de 12 milioane de lei pentru șantierul din Prelungirea Ghencea și cere CNAIR să se miște mai repede

Firea se laudă cu 700 de metri de drum în Prelungirea Ghencea, care nu ajută la nimic: E o bătaie de joc! Ce ne facem cu gaura de 1 km?

Primăria lui Firea acuză o organizație civică de politizarea unui proiect îngropat de mulți ani. Replica asociației


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇